Vergroting

van de prostaat of Benigne Prostaat Hypertrofie (BPH)

prostaat vergroting
de prostaat zit tussen de blaas en de plasbuis

Bij goedaardige vergroting van de prostaat heeft, krijgt men meestal prostaatklachten of prostatisme. Prostatisme is een verzamelnaam voor allerhande prostaatklachten. De oorzaak  van de prostaatproblemen kàn een vergrote prostaat zijn maar de klachten kunnen ook andere oorzaken hebben. De vergrote prostaatkwabben duwen het plaskanaal dicht en zo kan de urine niet meer goed door.
De behandeling van prostaatklachten door BPH (=benigne prostaathypertrofie) varieert naargelang de klachten.

Vaak is goedaardige prostaatvergroting een uitsluitingsdiagnose.

De uroloog kijkt na of er geen andere oorzaken zijn die de prostaatklachten veroorzaken. Essentieel om te besluiten tot goedaardige vergroting zijn een normale PSA, een normale vrije PSA en een normaal urinesediment om prostaatkanker en/of blaaskanker uit te sluiten.

prostaatvergroting en leeftijd

Vaak vindt men een vergrote prostaat bij de wat oudere man. Men kan echter ook met een prostaat met een normaal volume, bij de jonge man dus, prostaatklachten hebben. Ook dan spreekt men gemakshalve van goedaardige prostaatvergroting. Dit geeft soms wat verwarring: als de patiënt hoort dat de prostaat niet fors vergroot is en hij toch plasproblemen ondervindt, kan hij soms moeilijk begrijpen dat er toch een operatie nodig is of medicatie gestart dient te worden voor ‘de prostaat’.

Hoe groot is vergroting van de prostaat precies?

  • Bij een jonge man onder de 30 is de prostaat ongeveer 20 gram.
  • Tussen 30 en 50 jaar schommelt de vergroting van de prostaat tussen 20 en de 50 gram.
  • Vanaf de derde leeftijd kan de prostaat boven de 100, soms zelfs meer dan 150 gram gaan.

Er is echter geen verband tussen het volume van de prostaat en de plasproblemen. Het volume is vooral van belang voor de uroloog omdat hij op basis van het volume zijn behandeling zal bepalen indien er klachten zijn. Met het voelen aan de prostaat kan een uroloog het gewicht of volume inschatten. Maar met echo gaat het toch nauwkeuriger.

Klik hier als u wil weten hoe het plassen bij de man verloopt.

Of hier om over de behandeling van prostaatklachten te lezen.

4 gedachten over “Vergroting”

  1. Jaarlijks laat ik bloedtrekken. Dit doe ik preventief. Men stelde bij mij een verhoogde cholesterol vast 238 ipv 190 en een te hoge bloeddruk. Rond de 15. Maar mijn PSA waarden stegen elk jaar een beetje. 5 een beetje jaar daarop 7 en een beetje. Er werd een biopsie genomen, dan gaat men in de aars met een toestel en neemt men 6 stukjes weefsel van de prostaat. Niet leuk doet geen pijn maar oo zo vervelend. Nu was er niets kwaadaardigs. Oef. Nu is mijn waarde 10 en een beetje. Ik ga terug naar de uroloog en we zien wel. Ik ben 63. Ik mlet niet veel plassen maar echt die druk op mijn straal zetten is niet meer. Ik voel geen pijn.

  2. Ik neem reeds 3 jaren de medicatie COMBODART .

    Is het juist dat de PSA waarde bij iemand die COMBODART neemt moet verdubbeld worden

    Bvb iemand die combodart neemt heeft en een PSA waarde van 4 heeft dient beschouwd te worden als een waarde van 8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.