Vergroting

van de prostaat of Benigne Prostaat Hypertrofie (BPH)

prostaat vergroting

de prostaat zit tussen de blaas en de plasbuis

Bij goedaardige vergroting van de prostaat heeft, krijgt men meestal prostaatklachten of prostatisme. Prostatisme is een verzamelnaam voor allerhande prostaatklachten. De oorzaak  van de prostaatproblemen kàn een vergrote prostaat zijn maar de klachten kunnen ook andere [intlink id=”33″ type=”page”]oorzaken[/intlink] hebben. De vergrote prostaatkwabben duwen het plaskanaal dicht en zo kan de urine niet meer goed door.
De [intlink id=”20″ type=”page”]behandeling[/intlink] van prostaatklachten door BPH (=benigne prostaathypertrofie) varieert naargelang de [intlink id=”48″ type=”page”]klachten[/intlink].

Vaak is goedaardige prostaatvergroting een uitsluitingsdiagnose.

De uroloog kijkt na of er geen andere [intlink id=”33″ type=”page”]oorzaken [/intlink] zijn die de prostaatklachten veroorzaken. Essentieel om te besluiten tot goedaardige vergroting zijn een normale [intlink id=”81″ type=”page”]PSA[/intlink], een normale vrije PSA en een normaal urinesediment om prostaatkanker en/of blaaskanker uit te sluiten.

prostaatvergroting en leeftijd

Vaak vindt men een vergrote prostaat bij de wat oudere man. Men kan echter ook met een prostaat met een normaal volume, bij de jonge man dus, prostaatklachten hebben. Ook dan spreekt men gemakshalve van goedaardige prostaatvergroting. Dit geeft soms wat verwarring: als de patiënt hoort dat de prostaat niet fors vergroot is en hij toch plasproblemen ondervindt, kan hij soms moeilijk begrijpen dat er toch een [intlink id=”41″ type=”page”]operatie [/intlink] nodig is of [intlink id=”28″ type=”page”]medicatie[/intlink] gestart dient te worden voor ‘de prostaat’.

Hoe groot is vergroting van de prostaat precies?

  • Bij een jonge man onder de 30 is de prostaat ongeveer 20 gram.
  • Tussen 30 en 50 jaar schommelt de vergroting van de prostaat tussen 20 en de 50 gram.
  • Vanaf de derde leeftijd kan de prostaat boven de 100, soms zelfs meer dan 150 gram gaan.

Er is echter geen verband tussen het volume van de prostaat en de plasproblemen. Het volume is vooral van belang voor de uroloog omdat hij op basis van het volume zijn behandeling zal bepalen indien er klachten zijn. Met het [intlink id=”628″ type=”page”]voelen [/intlink]aan de prostaat kan een uroloog het gewicht of volume inschatten. Maar met echo gaat het toch nauwkeuriger.

Klik hier als u wil weten hoe het [intlink id=”43″ type=”page”]plassen[/intlink] bij de man verloopt.

Of hier om over de [intlink id=”20″ type=”page”]behandeling [/intlink]van prostaatklachten te lezen.