Prostaat.be

over prostaatkanker, prostatitis en goedaardige vergroting van de prostaat

is prostaatkanker onmogelijk bij een bij lage PSA ?

De meeste urologen zijn het erover eens dat het vroeg opsporen van prostaatkanker de beste garantie is voor een goede curatieve behandeling. PSA is hiervoor een goede test. Men heeft echter gezien dat men ook met kleinere waardes je al prostaattumoren kan hebben. Enkel als men een bloedwaarde van minder dan 0,6 heeft is de kans op prostaatkanker bijna nul.

Betekent dit dan dat men bij iedereen met een PSA boven 0,6 prostaatbiopsies moet doen? Nee! anders gaat men tumoren opsporen die geen klinisch belang hebben. Dit wil zeggen die geen bedreiging zijn voor het lichaam.

Wat men aanraadt is met een waarde van lager dan 0,6 pas opnieuw te controleren na drie jaar. Maar met een waarde  hoger dan 0,6 doet men wel best geregeld een controle. (terugbetaling van PSA in België is gereglementeerd). Bij een belangrijke stijging van het PSA-gehalte kan men dan reeds beslissen om prostaatkanker te sporen met biopsies ook al is de waarde lager dan 2,5 of 4.

Evolutie van PSA

PSA evolutie

PSA evolutie

Het is dan ook niet alleen de absolute waarde die een rol speelt maar ook de evolutie van PSA die een belangrijke rol speelt in de beslissing om onderzoek naar prostaatkanker te beginnen. Dit onderzoek is het nemen van [intlink id=”107″ type=”page”]prostaatbiopsies[/intlink]. Als er plots een forse stijging optreedt, ga je best bij de uroloog langs voor onderzoek.

Hoge Gleasonscore

Sommige prostaattumoren groeien zeer snel. De cellen delen en delen en delen zonder op te houden. Daarbij ‘vergeten’ ze als het ware uit te groeien die lijken op normale prostaatcellen. Ze vergeten te differentiëren. Dergelijke tumoren noemt men slecht gedifferentieerde prostaattumoren. Een kenmerk van deze levensbedreigende tumoren is dat ze weinig PSA maken. Je kan dus een lage PSA hebben en toch al vergevorderde, ja zelfs uitgezaaide prostaatkanker hebben. Dergelijke prostaattumoren hebben een hoge Gleasonscore. Je kan daarom beter elk jaar niet alleen je bloed laten controleren maar ook even aan je prostaat laten voelen.