Gleasonscore

De Gleasonscore bepaalt de groeisnelheid van prostaatkanker

GLEASON Grade -Graad
De GLEASON GRAAD is niet de GLEASON SCORE

Een belangrijke factor bij prostaatkanker is de Gleasonscore.
De Gleasonscore vertelt of de prostaattumor traag, matig of snel groeit. Hoe sneller de tumor groeit, hoe gevaarlijker hij is.
Deze score is een getal tussen doorgaans 4 en 10.

 • Gleasonscore 4, 5 of 6: traag groeiende tumor.
 • Gleasonscore  7: matig snel groeiende tumor.
 • Gleasonscore 8, 9 of 10: snel groeiende tumor.

De Gleasonscore hangt af van het microscopisch onderzoek van biopsies van de prostaat. Maar gezien het bij biopsies om erg weinig weefsel gaat is de score op basis van de biopsies niet zo betrouwbaar.
Zo zie je dat als de hele prostaat (na operatie) onderzocht wordt, de score vaak met één punt omhoog gaat.
Hier hou je best rekening mee bij de keuze van behandeling van prostaatkanker.

Gleasongraad 3 + Gleasongraad 5 = Gleasonscore 8

De patholoog bekijkt twee zones van de tumor. De tumor groeit immers niet altijd gelijkmatig.
Op één plaats groeit prostaatkanker soms sneller dan op een andere.

De patholoog geeft voor het eerste getal (tussen 1 en 5) een gradering aan het meest voorkomende type tumor. Voor het minder voorkomende type tumor de tweede gradering.
Zo krijg je bijvoorbeeld gleasongraad  3 op 5 + gleasongraad 4 op 5 = Gleasonscore 3 + 4 = 7 op 10.
In het rapport schrijft de patholoog: Gleason 3 + 4 = 7.
De graad is dus een getal  op 5. En van de ‘graden’ heb je er twee. De ‘score’ is de optelsom van de de twee graden.

Dr. Donald Gleason is de naam van de arts uit Minnesota die deze beoordeling van prostaatkanker heeft ingevoerd.

Hoe hoger de score hoe minder goed de prognose

De ervaring leert dat bij een snel groeiende tumor bestraling minder goed werkt dan een radicale prostatectomie. Inwendige bestraling of brachytherapie is in België dan ook niet terugbetaald door het ziekenfonds bij een gleasonscore van 8 of meer. Voor uitwendige bestraling geldt deze beperking niet.

Om het risico van een prostaatkanker in te schatten bestaan er nog andere formules die met meer factoren rekening houden dan alleen de gleason score. Een bruikbare methode om de prognose in te schatten is de berekening van de CAPRA-score.

16 thoughts on “Gleasonscore

  1. Op zich zegt de Gleason score niets over het al dan niet hebben van uitzaaiingen. Dit hangt immers ook af van het PSA-gehalte dat dan weer afhangt van de lokale uitgebreidheid (T-stadium). Wel is het zo dat een Gleason score 9 prostaatkanker sneller zal uitzaaien dan een traag groeiende tumor. Ook is het zo dat met de huidige beeldvormende technieken de metastasen niet altijd gevonden worden hoewel ze er toch zijn. Bij dergelijke hoge Gleasonscore wordt dan ook meestal aangeraden een radicale prostatectomie uit te voeren in plaats van een bestraling. Uiteraard alleen als er geen uitzaaiingen zijn en er geen lokaal vergevorderde prostaatkanker is. In dat laatste geval zullen veel urologen eerder een bestraling gecombineerd met een tijdelijke hormonale kuur aanraden. er zijn ook urologen die dan nog zullen opereren met een postoperatieve nabestraling in het achterhoofd.

   Er zijn ook tabellen waarmee je de kans op metastasen kan bekijken in functie van de PSA: de zogenaamde Partin-tabellen. Die kan je raadplegen.

 1. Ik neeem combodart sinds mei 2012. De PSA zakte toen van 5,1 naar 3,2 in november 2012.In december 2012 staat het op 6,9.

  Wat kan hier an de hand zijn aub?

  Vriendelijke groeten,

  Wilfried R

  1. u kan best een uroloog raadplegen. PSA dient om beginnende prostaatkanker op te sporen. PSA is omhoog dus moet u dat laten nakijken. Afspraak bij een uroloog maken!

 2. Ik heb een na bioptie Gleason score 3+4, en MRI, bot en long scan wijzen op geen uitzaaiingen. Idem voor echo nieren. PSA schommelt nu zes maanden op en neer tussen 6,8 en 7,6 geen stijgende tendens.
  Toch raden de urologen (behandelende en second opinion) een radicale verwijdering aan met robot assistentie (Leonardo) omwille van mijn relatief jonge leeftijd (59) en familiale voorgeschiedenis (vader had het ook).
  Bestaat er echt geen andere mogelijkheid? Ik heb het gevoel dat ik na die ingreep nog maar half zal functioneren terwijl ik op dit moment kerngezond ben en geen enkel symptoom vertoon.
  Ze zeiden wel dat bestraling ook kan maar als die niet aanslaat is een operatie wel uitgesloten.

 3. Beste Frank,
  Heb je al eens gekeken op internet naar het PRIAS onderzoek: active surveillance? Ik volg dat nu een jaar en het bevalt me uitstekend.
  groet,
  Dan

  1. Beste Dan,
   Ik was op zoek naar meer info betreffende de PRIAS-studie, maar vind hier niet veel over in België.
   Kan je me aub laten weten wie hiervoor verantwoordelijk is in België?
   Alvast bedankt,
   Peter

 4. Mijn vader heeft op 30 maart 2014 een biopsie gehad waaruit gebleken is dat hij prostaatkanker heeft met een gleason score van 8. Naar verwachting zal hij eind mei, begin juni 2014 worden geopereerd. Op dit moment zijn er geen uitzaaiingen en bevindt het zich volgens de uroloog in een beginstadium.

  Kan het tot de operatie dusdanig snel groeien dat het kan uitzaaien? Ik ben hier angstig voor.

 5. Beste,

  Mijn man heeft een niet-uitgezaaide prostaatkanker, PSA 5,5, gleason score 3+4, leeftijd 54 jaar, vader en oom overleden aan prostaatkanker (op hoge leeftijd), en 8/12 biopsieën waren kwaadaardig…
  De prostaat moet er uit, hierover bestaat blijkbaar medisch geen twijfel…maar een week na de diagnose over prostaatkanker, naar aanleiding van een onderzoek naar uitzaaiingen blijkt dat hij een zeer recente massieve porta trombose heeft (zonder fysieke klachten)…nu mag hij blijkbaar niet geopereerd worden tot de trombose genezen is…maar dit kan nog (heel) lang duren! Wat zou u doen? Hij heeft geen enkele fysische klacht en voelt zich gezond en vitaal!

  1. De uroloog gaat dit bespreken met de oncoloog op een multidisciplinaire oncologische consultatie (MOC). Er zijn verschillende mogelijkheden om de ziekte af te remmen. Daarna wordt dit met de patiënt besproken. Ook de prognose komt aan bod in een zogenaamd MOC

 6. Hallo, bij mijn vader is sinds een week of 5 ondekt dat hij prostaatkanker heeft. Met een p.s.a van 8p.71 en gleason score van 9 is er dan al spraken van uitzaaiingen volgens de arts in marokko wel naar zijn klieren, hij krijgt binnenkort een borscan. Ik hoop dat er iemand is die mij iets meer kan vertellen. Mvg Oulaya

 7. Jammer dat er geen reacties worden weergegeven! In 2016 hoorde ik dat ik gleason 9 heb bij prostaatkanker, maar er geen botmetastasering zou zijn, wel weke delen. Pas na een gedegen 2de rontgen diagnostiek elders, die 2 maanden op zich liet wachten, bleken er botmetastasen te zijn. Kan dit zijn gebeurd tussen beide diagnostieke scans? In 2017 zei een uroloog: “die kanker zit er al minstens 5 jaar.” Hoe kan dan in 2013 worden gezegd: “er is geen aanleiding op de foto’s, om te denken aan kanker”? Ik krijg het gevoel dat mijn 1se ziekenhuis iets over het hoofd heeft gezien en dat denken de artsen nu ook, maar zwijgen erover om redenen van intercollegiale aard. Helaas heeft Amsterdam een slechte naam en word ik naar Belgie verwezen, maar Duitsland is er ook al bij. Ik denk niet dat ik die tijd nog heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.