Firmagon

Firmagon

Firmagon™ of degarelix is een medicijn tegen prostaatkanker. De dokter spuit Firmagon onderhuids in. De eerste keer worden er twee injecties gegeven om op te starten: twee maal 120 mg. Vier weken nadien volgt de opvolgdosis. Die bedraagt 80 mg. Daarna spuit de dokter telkens om de vier weken 80 mg Firmagon in. Prostaatkankercellen stoppen met groeien als het mannelijk hormoon wegvalt. Firmagon werkt in op het mannelijk hormoon testosteron. Het blokkeert de aanmaak van testosteron. Zo wordt de groei van de prostaatkanker afgeremd.

GEEN gevaarlijke flare up !

firmagon
firmagon

Er bestaan al lang medicijnen die de aanmaak van testosterone blokkeren. Deze oudere medicijnen noemt men de LH-RH agonisten. Deze oudere medicijnen gaan door overstimulatie de aanmaak van testosterone blokkeren. In de opstartfase, de eerste weken, na toediening van deze medicijnen wordt er ook effectief meer testosterone aangemaakt. Daarom wordt bij opstart van de oudere medicijnen een extra medicijn gegeven om het effect van testosterone op de lichaam te blokkeren: een anti-androgeen zoals bicalutamide bijvoorbeeld.

Enkele weken na de eerste inspuiting van de oudere generatie hormonale produkten stopt echter de aanmaak van testosterone door de teelballen: alsof ze niet meer kunnen, alsof ze uitgeput zijn door de overdreven vraag naar testosterone. Na deze periode kan dan ook met bicalutamide gestopt worden. De eerste weken is er dus een tijdelijke toename van testosteron en mogelijk ook van tumorgroei bij opstarten van LH-RH agonisten. Dit noemt men in het Engels de ‘flare-up’. In de praktijk maakt dat meestal echter niet veel uit omdat de aangroei van  tumor toch grotendeels verhinderd wordt door gelijktijdige inname van bicalutamide.
Maar soms is het toch nadelig. Bijvoorbeeld als je een erg snel groeiende tumor hebt met een hoge Gleason-score. Of je kunt ook bijvoorbeeld uitzaaiingen in de botten hebben die beter niet aangroeien. Anders kan je bij een banale val een breuk oplopen. Dit noemt men een pathologische fractuur. Bij dergelijke hoge risico’s is de flare-up toch een zeker risico.

Wanneer Firmagon?

In dergelijke risicogevallen kan je maar beter met Firmagon  werken. Firmagon blokkeert rechtstreeks de aanmaak van testosterone. Men noemt het dan ook een LH-RH antagonist. Er is geen flare-up van aanmaak van testosterone. De gewenste daling in testosterone krijg je al enkele dagen na inspuiten van Firmagon.

Als je de aanmaak van testosterone wil stoppen is het immers logischer dat je de aanmaak stopt. Het is onlogisch dit te doen door overstimulatie. Waarom worden de oudere medicijnen dan nog gebruikt. Grotendeels omdat de oudere medicijnen zeer sterk ingeburgerd zijn en reeds verschillende jaren met succes worden gebruikt. Het duurt altijd wel enige tijd voor dokters overschakelen op nieuwere medicijnen. Firmagon heeft soms ook een specifieke bijwerking waar sommige patiënten last mee hebben. Het is niet te voorspellen wie wel en wie niet last krijgt.

Een ander voordeel van Firmagon is een forse afname van plasproblemen. Dit kan erg gunstig zijn voor patiënten die bestraald moeten worden. Een bestraling kan plasproblemen verergeren. Maar als je Firmagon gebruikt kan deze verergering beperkt worden. Dit gunstig effect op het plassen komt door een snelle en forse afname van de grootte van de prostaat. Het volume kan je meten met echografie van de prostaat. De plasproblemen kan je meten met een vragenlijst (IPSS) en met uroflowmetrie.
Ok bij patiënten die geen brachytherapie kunnen ondergaan omwille van een te grote prostaat of te slecht plassen kan Firmagon het verschil maken na bijvoorbeeld zes maanden gebruik. Soms kan brachytherapie dan wel.

Bijwerkingen van Firmagon

Sommige patiënten hebben last na inspuiting van Firmagon. Je kunt een harde pijnlijke rode plek krijgen op de plaats van inspuiting. Om de kans op deze bijwerking te verkleinen wordt Firmagon best langzaam ingespoten en wordt de naald best traag teruggetrokken. Toch kan de injectieplaats erg rood, hard en gezwollen blijven gedurende enkele dagen na de inspuiting. Om te weten hoe je Firmagon het beste inspuit kan je deze video bekijken. (Spoel snel door naar 2 min 0 sec)

Verder verschillen de bijwerkingen van Firmagon quasi niet met die van de oudere medicijnen.
Firmagon heeft in korte tijd een belangrijke positie ingenomen in het scala van hormonale producten.
formulier voor Terugbetaling Firmagon

 

8 gedachten over “Firmagon”

 1. Dezelfde nadelen als reeds eerder genoemd echter op de plaats van de injecties blijft het na bijna 10 maanden nog zeer pijnlijk, zelfs een lichte aanraking is voldoende voor een branderig zeer pijnlijk gevoel wat minuten lang aanhoud.
  Volgens mijn oncoloog gaat dit vanzelf over (ja op den duur wel)

 2. Ik vind “Degarelix” geweldig. Ik heb alleen de eerste maal last gehad van de injectie. Het lijkt op “verbranding” die je oploopt als je te lang in de zon zit. Ik heb nu – na 3 injecties – nergens last van. Gewoon doen dus, vind ik. Gebruik niet meer die oude LHRH medicijnen.

 3. Ik heb 2 weken geleden de laatste injectie gehad met Firmagon (was een serie van 2x 120mg en daarna 5x en onderhoudsdosering van 80mg).
  Vraag: hoe lang duurt het na de laatste injectie dat Firmagon is uitgewerkt?

 4. Ik heb net mijn eerste injectie gehad, 120 mg volgens de uroloog zijn de volgende injecties steeds van 80 mg. Ik vraag me af of dt klopt, moet de tweede injectie ook niet 120 mg zijn en daarna pas overgaan op 80 mg ?

 5. Sinds oktober 2015 krijg ik om de 4 weken een injectie met firmagon 80 mg.
  Nou gebeurt het wel eens, niet iedere keer, dat ik dan volgens mijn vrouw ’s avonds geheel in de war ben en wartaal uitsla. Ik ben dan ’s morgens geinjecteerd,. De dag erna is dat over, maar ik weet er zelf niets van. Heeft iemand dat ook meegemaakt?

  1. toevallig heeft mijn vader precies dezelfde reactie gehad na 2x120mg firmagon. wij hebben een ambulance laten komen, dachten dat hij een Tia kreeg.

 6. na de eerste reactie wel behoorlijk pijn , dit duurt nu al twee dagen , volgens mijn huisarts komt dat voor bij 10% van de mensen , ik mag dan blijkbaar bij die categorie horen

 7. Heb nu van af vorig jaar April , iedere maand een firmagon 80MG injectie de eerste twee dagen ben ik behoorlijk van slag , daarna de hele maand wel opvliegers , maar verder geen problemen
  Wel heb ik sinds die tijd last van mijn stem , een paar octaven hoger dan normaal . Zou dat ven de firmagon kunnen komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.