Firmagon

Firmagon

Firmagon™ of degarelix is een medicijn tegen prostaatkanker. De dokter spuit Firmagon onderhuids in. De eerste keer worden er twee injecties gegeven om op te starten: twee maal 120 mg. Vier weken nadien volgt de opvolgdosis. Die bedraagt 80 mg. Daarna spuit de dokter telkens om de vier weken 80 mg Firmagon in. Prostaatkankercellen stoppen met groeien als het mannelijk hormoon wegvalt. Firmagon werkt in op het mannelijk hormoon testosteron. Het blokkeert de aanmaak van testosteron. Zo wordt de groei van de prostaatkanker afgeremd.

GEEN gevaarlijke flare up !

firmagon

firmagon

Er bestaan al lang medicijnen die de aanmaak van testosterone blokkeren. Deze oudere medicijnen noemt men de [intlink id=”95″ type=”page”]LH-RH agonisten[/intlink]. Deze oudere medicijnen gaan door overstimulatie de aanmaak van testosterone blokkeren. In de opstartfase, de eerste weken, na toediening van deze medicijnen wordt er ook effectief meer testosterone aangemaakt. Daarom wordt bij opstart van de oudere medicijnen een extra medicijn gegeven om het effect van testosterone op de lichaam te blokkeren: een anti-androgeen zoals bicalutamide bijvoorbeeld.

Enkele weken na de eerste inspuiting van de oudere generatie hormonale produkten stopt echter de aanmaak van testosterone door de teelballen: alsof ze niet meer kunnen, alsof ze uitgeput zijn door de overdreven vraag naar testosterone. Na deze periode kan dan ook met [intlink id=”104″ type=”page”]bicalutamide[/intlink] gestopt worden. De eerste weken is er dus een tijdelijke toename van testosteron en mogelijk ook van tumorgroei bij opstarten van LH-RH agonisten. Dit noemt men in het Engels de ‘flare-up’. In de praktijk maakt dat meestal echter niet veel uit omdat de aangroei van  tumor toch grotendeels verhinderd wordt door gelijktijdige inname van bicalutamide.
Maar soms is het toch nadelig. Bijvoorbeeld als je een erg snel groeiende tumor hebt met een hoge [intlink id=”117″ type=”page”]Gleason-score[/intlink]. Of je kunt ook bijvoorbeeld uitzaaiingen in de botten hebben die beter niet aangroeien. Anders kan je bij een banale val een breuk oplopen. Dit noemt men een [intlink id=”3135″ type=”page”]pathologische fractuur[/intlink]. Bij dergelijke hoge risico’s is de flare-up toch een zeker risico.

Wanneer Firmagon?

In dergelijke risicogevallen kan je maar beter met Firmagon  werken. Firmagon blokkeert rechtstreeks de aanmaak van testosterone. Men noemt het dan ook een LH-RH antagonist. Er is geen flare-up van aanmaak van testosterone. De gewenste daling in testosterone krijg je al enkele dagen na inspuiten van Firmagon.

Als je de aanmaak van testosterone wil stoppen is het immers logischer dat je de aanmaak stopt. Het is onlogisch dit te doen door overstimulatie. Waarom worden de oudere medicijnen dan nog gebruikt. Grotendeels omdat de oudere medicijnen zeer sterk ingeburgerd zijn en reeds verschillende jaren met succes worden gebruikt. Het duurt altijd wel enige tijd voor dokters overschakelen op nieuwere medicijnen. Firmagon heeft soms ook een specifieke bijwerking waar sommige patiënten last mee hebben. Het is niet te voorspellen wie wel en wie niet last krijgt.

Een ander voordeel van Firmagon is een forse afname van plasproblemen. Dit kan erg gunstig zijn voor patiënten die bestraald moeten worden. Een bestraling kan plasproblemen verergeren. Maar als je Firmagon gebruikt kan deze verergering beperkt worden. Dit gunstig effect op het plassen komt door een snelle en forse afname van de grootte van de prostaat. Het volume kan je meten met echografie van de prostaat. De plasproblemen kan je meten met een vragenlijst (IPSS) en met uroflowmetrie.
Ok bij patiënten die geen brachytherapie kunnen ondergaan omwille van een te grote prostaat of te slecht plassen kan Firmagon het verschil maken na bijvoorbeeld zes maanden gebruik. Soms kan brachytherapie dan wel.

Bijwerkingen van Firmagon

Sommige patiënten hebben last na inspuiting van Firmagon. Je kunt een harde pijnlijke rode plek krijgen op de plaats van inspuiting. Om de kans op deze bijwerking te verkleinen wordt Firmagon best langzaam ingespoten en wordt de naald best traag teruggetrokken. Toch kan de injectieplaats erg rood, hard en gezwollen blijven gedurende enkele dagen na de inspuiting. Om te weten hoe je Firmagon het beste inspuit kan je deze video bekijken. (Spoel snel door naar 2 min 0 sec)

Verder verschillen de bijwerkingen van Firmagon quasi niet met die van de oudere medicijnen.
Firmagon heeft in korte tijd een belangrijke positie ingenomen in het scala van hormonale producten.
formulier voor Terugbetaling Firmagon