Depo-Eligard

Depo-Eligard

1, 3 of 6 maandelijks

Depo-Eligard is de merknaam van een medicijn dat de molecule leuproreline acetaat bevat. De dokter spuit Depo-Eligard onderhuids in. Je hebt spuiten die 4 weken werken, er zijn er die drie maanden werken en je hebt zelfs een spuit Depo-Eligard die 6 maanden werkt.  Deze spuiten bevatten dan respectievelijk 7.5 mg, 22.5 mg en 45 mg leuproreline .

speciale spuit

Depo-eligard is verpakt in een speciale spuit. De dokter mengt net voor het inspuiten de twee bestanddelen door met deze speciale spuit de twee bestanddelen krachtig heen en weer te spuiten. De dokter spuit na het mengen de Depo-Eligard in de onderhuidse vetlaag. Daar zal Depo-eligard langzaam loskomen en zich in het hele lichaam verspreiden langs de bloedbaan.

Depo-eligard stopt aanmaak  van testosterone

Depo-Eligard zorgt ervoor dat de teelballen geen mannelijk hormoon of testosterone meer aanmaakt. Als er geen testosterone meer in het lichaam is, stoppen de prostaatkankercellen met groeien. Prostaatkanker is dan ook een kanker die afhankelijk is van de aanwezigheid van hormonen. Ongeacht waar deze prostaatkankercellen zitten. Die cellen zitten uiteraard in de prostaat als er prostaatkanker is. Maar als er uitzaaiingen in  de botten of in de klieren zijn bereik je met een operatie of een bestraling ga niet veel. Met een medicijn zoals een LH-RH agonist, waartoe Depo-Eligard behoort, kan je wel de uitzaaiingen behandelen. Ze zijn immers afhankelijk van mannelijk hormoon. en als Depo-Eligard wordt ingespoten valt het mannelijk hormoon weg en stopt de groei van de prostaaatkanker.

Depo-Eligard helpt niet (meer) bij hormoon-onafhankelijke prostaatkanker

Jammer genoeg kunnen sommige prostaatkankercellen zich aanpassen. De prostaakanker kan soms toch verder groeien ondanks de afwezigheid van mannelijk hormoon. In dat geval spreekt de dokter van hormoononafhankelijke kanker. In dat geval zal een chemo-kuur voorgesteld worden. Depo-Eligard wordt dan toch verder gegeven.

Bijwerkingen van Depo-Eligard

De bijwerkingen van Depo-Eligard zijn bijna identiek als die van de andere medicijen uit de klasse van de LH-RH agonisten:

 • warmteopwellingen of ‘vapeurs’ komen voor bij meer dan de helft van de patiënten (58% om precies te zijn)
 • roodheid en zwelling op de plaats van inspuiting. Soms zelfs een blauwe plek (vaker bij mensen die bloedverdunners nemen)
 • gevoelige borsten
 • verkleining van de teelballen
 • minder libido en erectiestoornissen
 • algemene vermoeidheid

Zeker bij langdurig gebruik kan je botontkalking krijgen. Daarom wordt vaak ook gestart met kalkpillen tijdens een behandeling met Depo-Eligard. Als een botmeting (dexa-scan) forse botontkalking toont kan gestart worden met Prolia. Bij uitzaaiingen in de botten met Xgeva.
Depo-Eligard terugbetaling formulier

 

9 gedachten over “Depo-Eligard”

 1. Dat is nu acht dagen geleden dat ze mij die spuit hebben toe gediend maar voorlopig heb ik daar geen last van dus dat valt mee.

 2. 2 maand na de injectie kreeg ik geleidelijk aan volgende bijwerkingen die zich nu en dan voordoen: zweten,gloeiingen,diaree,opstoppingen,vermoeidheid,nare dromen,pijn in gewrichten

 3. Nu een eerste periode van hormonen tamoxifen en casodex niet meer helpen, kan iemand zeggen of dit middel een alternatief is? Ben namelijk emotioneel nog niet klaar voor een operatie.

  1. meestal niet, er zijn wel behandelingen voor maar diew erkenook niet zo best; voor te leggen aan uw uroloog

 4. Ik heb in april mijn 3e Eligard-spuit gekregen (voor 6 maanden). Bijwerking hotflashes was
  hevig vorig jaar. Ik kreeg toen Androcur. Dat hielp uitstekend, maar daardoor kwam in januari dit jaar de PSA weer iets omhoog. Op advies arts hiermee gestopt. Heb als bijwerking weer een paar hot flashes per dag, maar vind alles beter dan tumorgroei.
  Heb geen borstvorming gekregen omdat men mij vóór de eerste hormonenkuur casodex heeft bestraald. Geweldig goed gelukt dus. Ben wel paar kilo aangekomen, maar dat was voorspeld. Is er weer langzaam aan het afgaan. Pim, ik zeg dat het helpt. Libido is er niet meer maar ik leef liever een paar jaar langer zonder….

 5. Na enkele jaren van inspuitingen,( om de drie maanden), met Zoladex kreeg ik heden de eerste spuit met Depo-Eligard 45 mg (voor 6 maanden).
  Het was voor mijn huisdokter een hele bedoening om die spuit klaar te maken.
  Bij de vaststelling van P-kanker kreeg ik een de dertigtal bestralingen en daarna twee weken casodex om dan over te schakelen op Zoladex.
  Zoladex geeft mij wel regelmatige warmteopwellingen, maar ja, beter dat dan hetgeen waarvoor je behandeld wordt.
  Volgens mijn Uroloog zou ik me met Depo-Eligard comfortabeler moeten voelen , ook omdat ik nu slechts om de zes maand een spuit moet krijgen.

 6. als je 1 x spuit heeft gehad tot hoe lang heeft het zijn werking??
  is afgelopen juni 2017 toegediend
  de klachten begonnen na 3 maanden ongeveer
  en het mindert nog steeds niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.