Depo-Eligard

Depo-Eligard

1, 3 of 6 maandelijks

Depo-Eligard is de merknaam van een medicijn dat de molecule leuproreline acetaat bevat. De dokter spuit Depo-Eligard onderhuids in. Je hebt spuiten die 4 weken werken, er zijn er die drie maanden werken en je hebt zelfs een spuit Depo-Eligard die 6 maanden werkt.  Deze spuiten bevatten dan respectievelijk 7.5 mg, 22.5 mg en 45 mg leuproreline .

speciale spuit

Depo-eligard is verpakt in een speciale spuit. De dokter mengt net voor het inspuiten de twee bestanddelen door met deze speciale spuit de twee bestanddelen krachtig heen en weer te spuiten. De dokter spuit na het mengen de Depo-Eligard in de onderhuidse vetlaag. Daar zal Depo-eligard langzaam loskomen en zich in het hele lichaam verspreiden langs de bloedbaan.

Depo-eligard stopt aanmaak  van testosterone

Depo-Eligard zorgt ervoor dat de teelballen geen mannelijk hormoon of testosterone meer aanmaakt. Als er geen testosterone meer in het lichaam is, stoppen de prostaatkankercellen met groeien. Prostaatkanker is dan ook een kanker die afhankelijk is van de aanwezigheid van hormonen. Ongeacht waar deze prostaatkankercellen zitten. Die cellen zitten uiteraard in de prostaat als er prostaatkanker is. Maar als er uitzaaiingen in  de botten of in de klieren zijn bereik je met een operatie of een bestraling ga niet veel. Met een medicijn zoals een LH-RH agonist, waartoe Depo-Eligard behoort, kan je wel de uitzaaiingen behandelen. Ze zijn immers afhankelijk van mannelijk hormoon. en als Depo-Eligard wordt ingespoten valt het mannelijk hormoon weg en stopt de groei van de prostaaatkanker.

Depo-Eligard helpt niet (meer) bij hormoon-onafhankelijke prostaatkanker

Jammer genoeg kunnen sommige prostaatkankercellen zich aanpassen. De prostaakanker kan soms toch verder groeien ondanks de afwezigheid van mannelijk hormoon. In dat geval spreekt de dokter van hormoononafhankelijke kanker. In dat geval zal een chemo-kuur voorgesteld worden. Depo-Eligard wordt dan toch verder gegeven.

Bijwerkingen van Depo-Eligard

De bijwerkingen van Depo-Eligard zijn bijna identiek als die van de andere medicijen uit de klasse van de LH-RH agonisten:

  • warmteopwellingen of ‘vapeurs’ komen voor bij meer dan de helft van de patiënten (58% om precies te zijn)
  • roodheid en zwelling op de plaats van inspuiting. Soms zelfs een blauwe plek (vaker bij mensen die bloedverdunners nemen)
  • gevoelige borsten
  • verkleining van de teelballen
  • minder libido en erectiestoornissen
  • algemene vermoeidheid

Zeker bij langdurig gebruik kan je botontkalking krijgen. Daarom wordt vaak ook gestart met kalkpillen tijdens een behandeling met Depo-Eligard. Als een botmeting (dexa-scan) forse botontkalking toont kan gestart worden met [intlink id=”3373″ type=”page”]Prolia[/intlink]. Bij uitzaaiingen in de botten met [intlink id=”3203″ type=”page”]Xgeva[/intlink].
Depo-Eligard terugbetaling formulier