Behandeling

Behandeling prostaatkanker in beginstadium

Met gelocaliseerde prostaatkanker bedoelt men prostaatkanker in een vroeg stadium. Er zijn  dan  nog  geen uitzaaiingen.  Bij aantoonbare uitzaaiingen heeft een locale behandeling ter hoogte van de prostaaat weinig zin.

 1. De Radicale Prostatectomie: de prostaat wordt chirurgisch verwijderd door de uroloog. Het was lange tijd de enige ‘gouden standaard’ van behandeling van gelocaliseerde prostaatkanker.
 2. Uitwendige bestraling of radiotherapie : de prostaat wordt bestraald met radioactieve stralen afkomstig van een stralenbron, deze ‘bron’ is het radiotherapie-apparaat dat opgesteld staat in een speciale ruimte in de bestralingsafdeling van een ziekenhuis. De arts die deze behandeling uitvoert is de radiotherapeut.
 3. Inwendige bestraling of brachytherapie : de prostaat wordt ingeplant met een aantal radioactieve ‘zaadjes’. De stralenbron wordt zo in de prostaat zelf aangebracht. Hiervoor is een narcose vereist. De uroloog werkt hiervoor samen met de radiotherapeut en de radiotherapie-technicus.

De voorgaande behandelingen zijn terugbetaald door het ziekenfonds. Ze zijn dan ook alle, mits de juiste keuze wordt gemaakt, uiterst krachtige instrumenten tegen gelokaliseerde prostaatkanker. Men noemt dergelijke betrouwbare technieken de ‘gouden standaarden’.

Elke behandeling van prostaatkanker kan bijwerkingen hebben die de levenskwaliteit doen verminderen. Daarom wordt voortdurend verder gezocht naar minder ingrijpende technieken. Deze worden vaak, nog voor er onomstotelijk bewijs is geleverd dat ze evengoed werken als de ‘gouden standaarden’, in de kranten en de tijdschriften de hemel in geprezen. Goede wijn behoeft echter geen krans.

Meestal is het zo dat als een behandeling van prostaatkanker niet terugbetaald is, er ook geen onomstotelijk bewijs geleverd is dat die behandeling beter is dan de gouden standaarden. Vaak zijn deze technieken ook nog duurder.
Ze beloven meestal minder impact op de levenskwaliteit.
De meeste van deze technieken horen dan ook wellicht thuis in de universiteit waar ze, in overleg met de patiënt, in studieverband worden toegepast. Sommige van dergelijke behandelingen belanden na enkele jaren in de ‘prullenmand’ en de apparaten belanden onder een stofhoes. Andere worden algemeen aanvaard omdat ze hun deugdelijkheid hebben aangetoond en worden algemeen aanvaard op urologische congressen en aangeboden in quasi alle behandelcentra.

We vermelden hier enkele nieuwe technieken:

 1. HIFU: High intensity Focussed Ultrasound
 2. Robot-geassisteerde chirurgie (da Vinci prostatectomie)
 3. Cryotherapie van de prostaat. Cryotherapie is een therapie die veelbelovend leek maar niet doorgebroken is en quasi verlaten is. recent is er echter opnieuw belangstellingvoor ontstaan.

Verder kan in sommige gevallen een afwachtende houding aangenomen worden als de diagnose van prostaatkanker is gesteld. Dan wordt het PSA gehalte van nabij gevolgd en kan nog altijd ingegrepen worden bij forse stijging op korte tijd.

4 thoughts on “Behandeling

 1. geachte,
  laatst terug n bloedonderzoek ondergaan met n duidelijke verhoging ivm prostaatgehalte :
  PSA 7.48
  PSA libre 0.88
  %PSA libre 11.76 %
  psa LIBRE/TOTAL 0.12
  Mijn huisarts heeft n afspraak met de uroloog gemaakt. Daar ik bezorgd ben doch alle info hier via deze site heb gelezen wilde ik toch vragen daar mijn huisarts meedeelde dat eventuele medikatieinname ook n tijdelijke oplossing kan zijn. Mijn vraag is nu wel volgens ik hier lees dat er wellicht n ingreep zal moeten gebeuren? Is dit n juiste reactie of ben k verkeerd?
  m Het gehalte PSA ,dat nu 7.48 ng/mL is (o.oo-4.00) maar vorig jaar nog 0.74 was is wel degelijk heel wat VERHOOGD op 1 jaar tijd. Is dit uitzonderlijk snel en gevaarlijk om nauwkeurig op te volgen?

  1. Dat is inderdaad een behoorlijke stijging van het PSA en de meeste urologen zullen dan biopsies voorstellen. Een ingreep dient, kan, enkel gebeuren als de biopsies een tumor aantonen. Met dergelijke forse stijging lijkt me gebruik van bvb finasteride een minder goede keuze. Biopsies !

 2. Beste,

  Ik zit met een paar vragen over wel of niet laten bestralen ( externe bestraling), dit alles gezien mijn leeftijd(77), de psa score(20 na 2 jaar volgen), de gleasonscore 6 en M0, in relatie met mijn verdere medische geschiedenis. Nu redelijk fit en redelijke kwaliteit van leven, maar wat na een eventuele bestraling.???
  Weet niet hoe deze site werkt, wacht reactie af. Hartelijk dank.

 3. Beste,
  Mijn vader krijgt al 3-4 weken radiotherapie voor zijn prostaatcarcinoom. Hij is hierdoor erg moe, misselijk en heeft veel diarree.
  Is dit normaal ?
  Hij heeft motilium voorgeschreven gekregen en neemt ook immodium, maar dit werkt nauwelijks.

  Hartelijk dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.