Hormoonongevoelig

Hormoon-ongevoelige prostaatkanker

Bij een stijgend PSA, na lokale behandeling (operatie, bestraling ,…), wordt gestart met hormonale therapie. Dit is eerste lijnsbehandeling. In dit stadium noemt men de prostaatkanker hormoongevoelig. De levensverwachting vermindert als de hormonale therapie uitgewerkt is echter aanzienlijk.

2delijnsbehandeling

Als de hormonale behandeling bij gemetastaseerd prostaatkanker niet meer goed werkt en het PSA begint te stijgen is er dus nood aan bijkomende behandeling. Men schakelt dan over op zogenaamde 2de lijnsbehandeling. Bijna altijd schrijft de uroloog de eerstelijnsbehandeling verder door.

Tegenwoordig zijn er verschillende tweedelijnsbehandelingen beschikbaar voor hormoonongevoelige prostaatkanker.

 

 

8 gedachten over “Hormoonongevoelig”

 1. mijn man heb uitgezaaide prostaat kanker
  hij is 1o jaar geleden bestraald en sinds 3 jaar behandeld met hormoon injekties om de 6 maanden
  hij heb metastasen in de werverkolom gehele rug en schouders en bekken en borstbeen/
  chemotherapie is niet mogelijk hij heeft 1x infuus met bisfosfonaten gehaden nu prednison ,en morfine als pijnbesrijding
  mijn vraag is ..wat is de prognose

  1. Eerlijk gezegd is de prognose niet zo goed in dat geval. Zeker als chemotherapie niet mogelijk is (waarom?), zal de ziekte verder gaan. Hij zou misschien nog kunnen deelnemen aan een studie met een nieuw medicijn dat in een onderzoek gebruikt wordt voor patiënten zoals uw echtgenoot. u kan vragen aan de uroloog of er dergelijk onderzoek gebeurt in de buurt.

   1. zijn conditie is niet goed
    vandaar dat chemotherepie niet mogelijk is .
    zijn nieren zijn ook niet al te best .en heeft hij een aneurysma buik ..6 cm ..wat ook niet geopereerd kan worden..
    vriendelijke groet eprins

 2. 2 jaar geleden is mijn prostaat (met doorgroei) verwijderd, 5 maanden later heb ik 30 bestralingen ondergaan. Reeds 1 maand nu word ik behandeld met Zoladex, mijn psa was in een jaar tijd van 0,7 naar 10,7 gestegen. Na CT en botscan bleek ik uitgezaaiingen te hebben in heup en schouder.
  Als ik bovenstaande tekst goed begrijp zorgt Zoladex tijdelijk voor een groeivertraging en ga ik na verloop van tijd behandeld moeten worden met chemotherapie of ben ik de draad kwijt ?

  1. Die kans bestaat inderdaad. Normaal zal met hormonale behandeling het PSA weer zakken. Maar omdat het niet genezend werkt maar alleen afremmend kan het PSA weer omhoog gaan na verloop van tijd. Dan worden andere behandelingen gebruikt waar chemo één van is.
   De uroloog baseert zich op het PSA gehalte om de progressie te volgen. De Gleasonscore geeft een indicatie over de snelhed van groei van de kwaadaardige cellen.
   De hormonale behandeling is echter meestal ZEER effectief en werkt meestal ZEER lang. Bovendien is het PSAgehalte een (bijna altijd) zeer betrouwbare graadmeter van de ziekteprogressie zodat je niet snel voor onaangename verrassingen komt te staan mits je je goed laat opvolgen bij huisarts en uroloog.

 3. Welke chemos worden veel gebruikt en welke zijn het meest effectief? Kan bij ineffectiviteit nog naar een andere chemo gegrepen worden?

  Dank, Erik

 4. Mijn man gebruikt inmiddels 2 maanden Abiraterone/Zytiga.
  Voordien in de 11 jaar, bestralingen en diverse hormonale medicaties en 2 x een periode Taxotere chemo. 1ste chemoperiode in 2008, 24 chemo’s met zeer positief resultaat. De 2de chemo periode in 2011, 11 chemo’s..zonder resultaat de psa bleef stijgen.
  Daarna weer terug naar de estraciet..eerst daling daarna weer stijging dit in 2 maanden tijd. Nu de Abiraterone/zytiga, gebruikt dit al 2 maanden pSA met de helft verminderd. Wel meer botpijn en daarnaast zijn de nieren in recordtempo verslechterd, inmiddels aan een acute dialyse daarvoor. Zo dus 2 aparte problemen…met geen goede vooruitzichten.
  Prognose???? Hoe kun je daar zicht in krijgen?? Jaren..dat zal/kan het niet zijn ..maanden…hoeveel ongeveer. We gaaan voor kwaliteit zover dat mogelijk is, en het zou fijn zijn om nog wat wensen te kunnen waarmaken… maar het verloop en de tijd zijn ???

 5. Als 68 jarige werd ik totaal onverwacht geconfronteerd met een psastijging in een jaar van 4.0 naar 9.6 (jaarlijkse controle) Een paar weken later bleek het kanker te zijn met gleason 8 en weer 2weken later tot onze grote schrik ook nog met uitzaaiingen.
  Heel vreemd, nergens last van , drie maal per week trainen en dan de mededeling: u bent ongeneselijk ziek.
  Direct aan de hormonen (Lucrin) weinig bijwerkingen , nog gezonder eten en elke dag lopen,hardlopen of fietsen (2 uren)
  Gevolgen: de conditie is de laatste jaren niet meer zo goed geweest, de psa zakte naar 1.0 in 2 maanden maar de onzekerheid blijft.
  Zo vraag ik mij af waarom er in de eerste 2 jaar bijna niets wordt ondernomen om het de tumor zo moeilijk mogelijk te maken .
  Welke voedingssupplementen kunnen helpen en wat kan ik het volgend 1 1/2
  verder doen om dit lijdelijk toezien te doorbreken?
  Graag een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.