Chronische prostatitis

Chronische prostatitis

Een chronische bacteriële prostatitis is een ontsteking die sluimert en veroorzaakt wordt door een acute ontsteking van de prostaat of een acute prostatitis.

antibiotica in de strijd tegen prostatitis

Meestal ontstaat dergelijke ontsteking door het niet goed genezen van een acute prostatitis. Het is gekend dat antibiotica zeer slecht doordringen in het weefsel van de prostaat en dat het dus lang duurt voor elke bacterie het loodje heeft gelegd bij inname van antibiotica. Er moet er maar ééntje overblijven die zich terug vermenigvuldigt en de ontsteking steekt na enige tijd terug de kop op. Daarom wordt bij een acute prostatitis zes weken antibiotica aangeraden. Vaak wordt gekozen voor ciprofloxacine.

Bij allergie voor ciprofloxacine kan eusaprim/trimethoprim gebruikt worden. Deze antibiotica dringen immers goed door tot de weefsels van de prostaat.

Is prostaatmassage echt nodig?

Het opsporen van een bacterie is essentieel voor men kan spreken van een bacteriële prostatitis. Hiervoor kan men de zogenaamde vier glazen proef van Stamey & Mears doen op basis van een prostaatmassage. Er bestaat een ‘afgeslankte’ versie van de vierglazenproef waarbij ook een beperkte prostaatmassage dient te gebeuren.
Dergelijke prostaatmassage wordt, in tegenstelling wat men leest op bepaalde andere sites met ‘andere invalshoek’ leest, niet als aangenaam maar als erg onaangenaam ervaren door de patiënt.
In de praktijk beperkt men zich meestal tot een urineonderzoek. Vaak is de uitslag echter negatief, ook bij prostaatmassage, en wordt blind gestart met voornoemde antibiotica. Als een bacterie kan gevonden worden zal men zich baseren op het zogenaamde antibiogram: een overzicht van gevoeligheid van een bacterie voor verschillende antibiotica.

zes weken antibiotica + veel zaadlozingen = genezing prostatitis

Belangrijk is bij behandeling van een chronisch bacteriële infectie voldoende lang antibiotica te nemen: zes weken bij uitblijven van nevenverschijnselen. Verder is het ook van belang voldoende zaadlozingen te hebben: een drietal keer per week is een minimum.  Hiermee evacueert men immers het ontstoken prostaatvocht. Ook bij lichte teelbalontstekingen is dit belangrijk.
Als de prostatitis genezen is, is het ook belangrijk het aantal zaadlozingen op ‘peil’ te houden: het beschermt tegen een nieuwe ontsteking en bovendien zou het ook tegen prostaatkanker beschermen. Na bvb een sterilisatie mag dit geen probleem zijn.

Enkele bekende bijwerkingen van quinolones (waartoe ciprofloxacine behoort ) zijn diarree en tendinopathie. Soms kan je ook een schimmelinfectie krijgen van de huid of het slijmvlies van mond en keel.

Er bestaat, maar er wordt aan getwijfeld, ook nog zoiets als chronische abacteriële prostatitis. Deze term wordt minder en minder gebruikt. Sommige stellen deze vorm van prostatitis gelijk aan prostatodynie.

6 thoughts on “Chronische prostatitis

 1. Geachte,
  Ben 68 jaar en heb sinds 2006 een PSA waarde van meer dan 15, actueel 21. De dokter in Frankrijk stelde dit vast bij bloedonderzoek. Heb dit misschien al langer….Ik woonde 2003-2011 in Frankrijk.
  Heb in 2009 een echografie ondergaan waaaruit bleek dat de prostaat vergroot is. Een biopsie van 12 cilinders leverde niets op. Dus Goedaardige vergroting van de prostaat.
  De uruloog zei mij: er zijn mannen met een kleine prostaat en er zijn er met een grote prostaat. Einde verhaal.
  Eind februari 2011 werd ik omwille van te hoge bloeddruk naar de kliniek gebracht, de spoedarts schreef een brief voor huisarts met o.a. de vermelding dat ik volgens haar prostatitis had. Hij legde deze brief naast zich neer en deed dus niets.
  In 2011 verhuisde ik naar Spanje waar ik nu woon. De dokter aldaar merkte de hoge PSA waarde op (20+) en gaf mij pillen, welke ik niet verdroeg omwille van de vele bijwerkingen. Uiteindelijk stuurde hij mij naar de uroloog. Er gebeurde geen PPA, geen ander onderzoek, de uroloog stelde mij onmiddellijk een biopsie voor, vermits ik die in 2009 had gehad.
  Resultaat van de biopsie (12 cilinders) : linkerkant van de prostaat heeft duidelijk kenmerken van Chronische Prostatitis. In één van de cilinders van de rechterkant zijn atypische verschijnselen gevonden.
  Na lang aandringen heeft de uroloog mij een behandeling gegeven (septrin forte= 160mg Trimetoprima en 800mg Sulfametoxazol) van 3 maand en stelt mij een nieuwe biopsie voor van 30 cilinders.
  Is dit de juiste manier van behandelen? En moet deze biopsie asap gebeuren of kan er gewacht worden en zo ja, hoelang?

  Met dank, Frans Van H

 2. Beste lezers,
  Waar in Belgie kan ik een glazen proef laten uitvoeren ? In NL weigert men dit (?!).
  Ben 41 en al 2 jaar last van chronische prostatitus na een slecht behandelde acute prostaatontsteking na twee chlamydia infecties. Pas veel later kreeg ik een langere periode bactrimel en cipro.
  Mijn urologen kunnen geen verwekker vinden maar weigeren de Glazen proef uit te voeren omdat men dat in nederland niet meer doet (beleid?!). Intussen nemen mijn klachten toe. Graag uw reactie. Alvast dank!

  1. Het is inderdaad geen courante test, ook niet in België, maar je kan daarvoor bij elke uroloog terecht in België als je het vriendelijk vraagt vooraf.

  2. Wat was het verband met de voorgaande Chlamydia infectie, en hoe is dat geconstateerd, en wat voor tijds periodes lagen daar tussen?
   Als je kan, probeer uit te leggen hoe het verlopen is vanaf de Chlamydia infectie.
   Misschien raar, maar waar heb je de Chlamydia opgelopen, in Nederland of daar buiten?
   Hoop spoedig op een reactie zodat we meer informatie kunnen uitwisselen.

   Ronny. (Thailand)

 3. Hallo ik ben chris en heb een prostaatontsteking al 6 dagen bezig is het normaal dat ik met mij te masturberen niet klaar kom of heeft het de tijd nodig ik neem ook nog mijn antiebiotica verder graag reactie bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.