Prostaat.be

over prostaatkanker, prostatitis en goedaardige vergroting van de prostaat

Prostaat Functie

De prostaat heeft een belangrijke functie: het is een kleine klier zo groot als een kastanje. Er zijn verschillende cellen in de prostaat. Deze cellen zorgen voor een goede prostaat functie.

  • Kliercellen die vocht afscheiden.
  • Spiercellen die de prostaat kunnen doen samentrekken.
  • Kapselcellen die de prostaat omvatten en afscheiden van de omgevende lichaamsstructuren.

waar zit de prostaat?

De prostaat bevindt zich achter het schaambeen, onder de blaas en rondom de urethra. De urethra is het kanaal dat de urine van de blaas naar het uiteinde van de penis voert tijdens het plassen.
Vrouwen hebben geen prostaat.

Prostaat functie? zaadcellen hebben sperma nodig om in te kunnen bewegen

Prostaat Functie: De functie van de prostaat is het aanmaken van spermavocht. Zaadcellen zwemmen om zich voort te wegen. Hiervoor hebben sperma vocht nodig.

Wat houdt de prostaat functie nu precies in?

De prostaat scheidt een vocht af dat zich mengt met het vocht uit de teelballen waarin zich de spermatozoïden bevinden. Vermengd met elkaar wordt het opgeslagen in de zaadblaasjes tot er een zaadlozing komt.
Net voor de ejaculatie, komt het sperma in het deel van de plasbuis dat doorheen de prostaat loopt terecht. Van hieruit wordt het bij het klaarkomen via de penis uitgestoten. Door het samentrekken van de prostaat is er een ejaculatie. De functie van de ejaculatie is het zaad zo dicht mogelijk bij de eicel te brengen die zich ‘ver’ in de baarmoeder bevindt.

Na de zaadlozing zit -als één en ander verloopt zoals het bedoeld is- de zaadcel  in de vagina omgeven door het prostaatvocht. Uit dit spermavocht haalt de zaadcel ook zijn energie: sperma bevat bepaalde suikers die als brandstof dienen voor de zaadcel.

De zaadcel zwemt maar wat in het rond, richtingloos. Daarom heb je miljarden zaadcellen nodig: enkele vinden toch de eicel en ééntje zal de wand van de eicel penetreren. Deze stap in de voortplanting is de eigenlijke bevruchting. Men is het nog niet helemaal zeker maar misschien scheidt de eicel toch een lokstof af waardoor de zaadcellen weten in welke richting ze moeten zwemmen. Zulke stoffen zijn feromonen.

In de film ‘look who’s talking’ met John Travolta zit een mooie animatiescene waarin de reis van de zaadcellen naar de eicel weergegeven wordt. De zaadcellen kunnen dus niet zonder prostaat functie een bevruchting veroorzaken.

httpv://www.youtube.com/watch?v=6CBBzw6xUJE