Prostaatkanker

prostaatkanker komt erg vaak voor

Prostaatkanker is in opmars. Vroeger was longkanker de meest voorkomende tumor bij de man. De prostaat is echter die plaats aan het innemen. In sommige landen is het al het meest voorkomende gezwel.

prostaatkanker
prostaatkanker groeit meestal in het kapsel

Er zijn verschillende oorzaken verantwoordelijk voor deze toename. Een hoge leeftijd is de meest voorkomende risicofactor. Ook familiale geschiedenis van prostaatcarcinoom is een feit waar je beter niet blind voor blijft.

Preventie van prostaatkanker is misschien mogelijk. In elk geval wordt er druk naar middelen gezocht om deze ziekte te voorkomen. Sommige middelen worden met veel enthousiasme onthaald maar later met stille trom geklasseerd.

Opsporing van prostaatkanker begint meestal na bepaling van het PSA in het bloed. Indien daar een te hoge waarde wordt gemeten dient verder onderzoek bij de uroloog te gebeuren om na te gaan of er weefsel van de prostaat dient afgenomen te worden voor verder onderzoek: Dit onderzoek is de prostaatbiopsie.

In de beginfase zijn er meestal quasi geen klachten. Soms zijn er symptomen die passen bij goedaardige vergroting van de prostaat. Het eerste signaal is dan ook vaak een afwijkende PSA.

Prostaatkanker is geen populaire ziekte

Het komt niet vaak voor bij jonge mannen. Er zijn geen grootschalige benefietacties om prostaatkanker onder de aandacht te brengen. Soms lijkt het wel of deze kanker een banaliteit is. Jammer genoeg kun je toch sterven van prostaatkanker.

Men vraagt zich af of een breed bevolkingsonderzoek met PSA (bloedname) zin heeft ter opsporing van prostaatkanker. Men noemt dit screening. In sommige regio’s doet men dit. In andere is men er geen voorstander van. Het kostenplaatje is namelijk aanzienlijk. In elk geval doet screening veel stof opwaaien. Voor borstkanker is screening aanvaard, voor kanker van de prostaat veel minder. Maar ook bij borstkanker begint er een discussie de kop op te steken.

Als prostaatkanker vastgesteld wordt, volgt onderzoek naar uitzaaiingen. Stadiëring of staging noemt men dit. Zo weet men of er enkel ter hoogte van de prostaat een probleem is of dat er uitzaaiingen zijn. Dit bepaalt immers sterk de behandeling.

4 gedachten over “Prostaatkanker”

 1. beste,

  Ik ben 56jaar en laat me jaarlijks testen door bloed en urine onderzoek.
  Alles is normaal tot zeer goed maar bij het laatse onderzoek ( verleden jaar in augustus) is mijn PSA gestegen naar 4,9.In 2009 was de waarde 2.3. Ik heb ook al jaren plasproblemeen, eerlijk gezegd al van in mijn kindertijd, moeilijk ophouden nadruppelen, moeten persen om het laatste eruit te krijgen enz. ik heb soms ook pijn in streek tss de anus en de balzak die dan verder gaat naar de rechter liesstreek en soms ook naar mijn rechter been.Soms heb ik ook pijn aan mijn rechter teelbal. Erectie problemen heb ik ook want om een erectie vast te houden lukt mij dat al niet meer. Ik ben al zes jaar gescheiden en had twee jaar geleden een vriendin. Maar door mijn erectie probleem is die relatie afgelopen. Ik maak me erstige zorgen en slaap al een paar nachten niet meer dinds ik weet dat mijn PSA gestegen is boven de normale waarde volgens mijn leeftijd.. Mijn broer is op 57jarige leeftijd overleden aan kanker. Ik sta er alleen voor en kan er met niemand overpraten vandaar mijn mail.
  Een antwoord terug zou mij deugd doen.

  Met vriendelijke groeten
  Jelle

  1. u gaat best langs bij een uroloog met uw verhaal en uw bloedwaarden: die kan u dan verder onderzoeken. niet aarzelen.

 2. Beste Jelle,
  Het doet me pijn om te horen dat omwille van erectiestoornissen je vriendin is doorgegaan. Een relatie draait niet enkel en alleen om sex. Respect en wederzijds praten en elkaar aanvoelen brengen man en vrouw al heel dicht bij elkaar en sexualiteit kan ook heel fijn zijn, zelfs zonder te penetreren. Ik ben zelf een overlever van borstkanker, dus ik weet heel goed wat je bedoeld. Ik wens je toch een hele lieve, begrijpende partner toe!
  Groetjes,
  Gina F.R.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.