Metastasen?

Uitzaaiingen  van prostaatkanker

Als prostaatkanker vastgesteld wordt is dit geen leuk nieuws. Hoe het dan verder moet, wordt bepaald door verschillende factoren. Het al dan niet aanwezig zijn van uitzaaiingen naar botten en/of klieren is hierbij van groot belang. Na het vaststellen van prostaatkanker is de volgende vraag dan ook of er uitzaaiingen zijn. Men komt dit te weten door scanners uit voeren. Stadiëring of staging noemt men dit.
Zo weet men of er enkel locale prostaatkanker is of dat de prostaatkanker uitgezaaid is. Bij een hoog PSA is er veel kans op uitzaaiing. Bij een lage PSA is de kans op uitgezaaide prostaatkanker erg laag.

Indien er geen uitzaaiingen gevonden worden spreekt men van gelocaliseerd prostaatkanker. Lees hier meer over de behandeling van gelocaliseerde prostaatkanker.

Zijn er wel uitzaaiingen spreekt men van een uitgezaaide of gemetastaseerde prostaatkanker. Bij een erg hoog PSA komt het voor dat de scanners in het begin normaal zijn maar dat de uroloog ervan uit gaat dat er toch uitzaaiingen zijn en dus geen heil ziet in een behandeling als ware het een gelocaliseerde prostaatkanker.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden voor zowel gelocaliseerd als uitgezaaide prostaatkanker. De patiënt staat soms voor moeilijke keuzes en ziet door de bomen het bos niet meer. De beste keuze maakt u in overleg met uw uroloog en uw huisarts. De uroloog, die zeer veel patiënten behandelt, kan u helpen in uw keuze omtrent de juiste keuze van behandeling. Ook uw huisarts kan u op basis van zijn of haar ervaring met andere patiënten en bepaalde behandelingen advies geven over wat de beste keuze. Dit advies vindt plaats op de consultatie.