TURP

TransUrethrale Resectie van de Prostaat

De transurethrale resectie van de prostaat was, is en blijft een zeer courante ingreep in de urologische operatiezaal. Ze wordt uitgevoerd bij een patiënt met plasproblemen bij wie een prostaatvergroting tot ongeveer 60 gram vastgesteld wordt.

wat gebeurt er precies bij een TURP?

Het instrument (resectoscoop) wordt via de plasbuis ingebracht tot in de prostaat. De plasbuis loopt immers doorheen de prostaat. Eenmaal in de prostaat wordt de prostaat met de snijlis van de resectoscoop in kleine stukjes gesneden. De kleine stukjes noemt men de ‘chips’. Ze worden verstuurd naar de patholoog om een toevalsvondst van prostaatkanker uit te sluiten. Dit pathologisch onderzoek duurt doorgaans een week.

bij een TURP laat men het kapsel van de prostaat ter plaatse

Van deze techniek, de TURP, zijn wellicht zoveel beschrijvingen als er urologen zijn: uitpellen, uitfrezen, uitboren, afschrapen, … . Het komt erop neer dat enkel het binnenste van de prostaat weggenomen wordt, het omhullende kapsel van de prostaat blijft in de patiënt. Het is namelijk enkel het binnenste kliergedeelte dat de urinestraal hindert en niet het kapsel. Dit betekent wel dat na een TURP een jaarlijkse controle op prostaatkanker nodig blijft. In dit kapsel ontstaan immers het merendeel van de prostaattumoren. Controle nadien, met onder andere jaarlijkse PSA-bepaling blijft dan ook nodig ook na een TURP.

Waarom niet ineens ook het kapsel wegnemen ? Welnu, dan voert men eigenlijk een ‘radicale prostatectomie‘ uit. En dat is een operatie voor prostaatkanker waarbij risico op zowel incontinentie als impotentie bestaat.

Soms vindt men toch bij toeval prostaatkanker

Voor mannen waarbij, bij toeval, na een TURP in de prostaatchips, toch prostaatkanker gevonden wordt is dit niet altijd goed te begrijpen. Zij moeten immers vaak zeer strikt opgevolgd worden of bijkomende actieve behandeling ondergaan voor prostaatkanker. Bij vooraf bestaande twijfel over al dan niet aanwezigheid van een prostaattumor, op basis van PSA en/of klinisch onderzoek bijvoorbeeld, zal de uroloog best eerst prostaatbiopsies nemen.

even geduld na een TURP

Bij de TURP wordt de weerstand opgeheven die de prostaat uitoefent op de plasbuis. De blaas ‘weet’ echter niet dat de prostaat geopereerd is en daarom hebben patiënten de eerste weken tot maanden na de operatie vaak nog last van plasproblemen. Dit noemt men irritatieve mictieklachten: de patiënt moet nog steeds, en in de eerste weken soms nog wel meer dan tevoren, erg vaak gaan plassen. Dit betert echter dag na dag en deze periode mag de pas geopereerde patiënt niet al te zeer verontrusten. Het lichaam moet na een operatie nu eenmaal ook de tijd krijgen te genezen. Soms kunnen anticholinerge medicijnen tijdelijk deze last verminderen (oxybutinine, vesicare, detrusitol, …).

Meer en meer bipolaire TURP

De TURP bestaat intussen ook al lange jaren en is dan ook de gouden standaard waar elke nieuwe techniek mee vergeleken wordt. Er zijn reeds veel alternatieve behandelingen gepromoot maar geen enkele heeft de TURP tot nog toe verdrongen uit de urologische operatiezaal.
De bipolaire TURprostaat is echter wel aan een opmars bezig omdat het geen grote meerkost betekent voor de ziekteverzekering.

Soms is de prostaat te groot voor een TURP

Als de prostaat erg groot is qua volume wordt een TURP gevaarlijk. Een grote prostaat moet nu eenmaal in méér kleine stukjes gesneden worden dan een kleine. Dit duurt langer. Het is de duur van de operatie die gevaarlijk kan zijn. Dit omdat er teveel spoelvloeistofstof gebruikt wordt. Een deel van de spoelvloeistof wordt immers opgenomen in de bloedsomloop en dit kan de zouthuishouding van het lichaam verstoren. Met het gebruik van een speciale vloeistof, met name Purisole, wordt het risico echter fors verlaagd. Soms wordt in bepaalde centra nog gebruik gemaakt van glycine-oplossing hetgeen meer risico inhoudt.

Als de prostaat erg groot is voert men eigenlijk best een open prostatectomie uit in plaats van een TURP.

38 gedachten over “TURP”

 1. Zeer goed artikel over TURP.Misschien kan er een paar regels toegevoegd worden over “Hoe vaak komt nog kanker voor
  na het uitvoeren van een TURP?” Ook kan men benadrukken dat het en kleine ingreep is die slechts 3 dagen hospitaal-
  opname vereist en de kwaliteit van het patientenleven enorm verbetert!

  1. Soms kan je inderdaad prostaatkanker aantreffen in het weefsel dat weggenomen werd. Vraag is dan of het in meer dan 5% of in minder dan 5% van het weggenomen weefsel wordt gevonden. T1a of T1b heten deze stadia dan. Bij T1a wordt meestal geadviseerd af te wachten. Bij T1b wordt gekeken naar de leeftijd en naar de Gleason score van de prostaatkanker. Bij jonge patiënten met een agressieve tumor kan best bijkomende behandeling gebeuren: uitwendige bestraling of toch nog een radicale prostatectomie. Bij een radicale na TURP heb je echter meer kans op incontinentie en impotentie dan bij een radicael prostatectomei bij een ‘maagdelijke’ prostaat. Soms wordt ook bij T1b een afwachtende houding aangeraden.

   De uroloog zal, voor een TURP uit te voeren, nakijken of er geen prostaatkanker is: met PSA en voelen aan de prostaat. Maar zelfs als deze onderzoeken normaal zijn kan je toch nog bij ‘toeval’ een prostaatkanker vinden. Bij oudere patiënten kan de uroloog bewust niet op zoek gaan naar prostaatkanker omdat er toch geen radicale prostatectomei of bestraling zou gebeuren gezein de eventueel beperkte levensverwachting.

   Inderdaad, een TURP is een eerder kleine operatie en de hospitaliatie duurt niet zo lang. Desalniettemin stellen we de zaken niet zo rooskleurig voor omdat er soms toch complicaties zijn. Velen hebben ook behoorlijke aandrang de eerste weken na zo een operatie. Als de uroloog de zaken te rooskleurig voorstelt kan je als patiënt je soms bekocht voelen. Je moet immers pas geopereerd als er geen alternatief meer is: medicatie kan veel mensen lange tijd verder helpen. Maar de meeste mannen hebben inderdaad weinig last.

   Veel mannen wachten dan weer erg lang, eens ze medicatie nemen om de stap naar een TURP te zetten. Soms te lang en dit ten koste van de levenskwaliteit.

   Je uroloog kan je heel goed aangeven wanneer de tijd (de prostaat) rijp is voor operatie.

   1. Een vraagje — kunt u bij dit een % bij opgeven ?
    “Bij een radicale na TURP heb je echter meer kans op incontinentie en impotentie dan bij een radicael prostatectomei bij een ‘maagdelijke’ prostaat. Soms wordt ook bij T1b een afwachtende houding aangeraden.”
    Heb een TURP ondergaan in Aug. 2001 , kanker gevonden ( gleason 3+3 )
    Uroloog stelt voor een volledige verwijdering !
    Had al ergens anders gelezen dat het moeilijker is na een TURP
    Zou het niet beter zijn te wachten of RadioTherapy ?
    Mvgj
    Rob.

    1. Een behandeling zoveel jaar na vaststellen kan inderdaad voorgesteld als er een stijging optreedt van het PSA bij controle.

     Tegenwoordig kan er ook brachytherapie gebeuren na een TURP of kan er een externe bestraling gebeuren. Zeker te overwegen omdat niemand kan garanderen dat de bijwerkingen (incontinentie, impotentie) zullen wegblijven na een radicale prostatectomie. Nu is het wel zo dat zoveel jaar na een TURP een radicale prostatectomie nog wel kan meevallen omdat de verlittekening reeds ‘uitgedoofd’ is.

     Uw uroloog zal zeker rekening houden met uw bezorgdheden: gewoon bespreken tijdens de consultatie.

     Slaagpercentages? Zelfs als zouden er percentages gekend zijnvoor grote groepen patiënten heb je er als enkeling niet veel aan.

 2. Er word overal goede uitleg gegeven over de prostaat,en ik heb er al met veel mensen over gepraat maar ook de dokters zeggen niets als het gaat over een behandeling waarbij er bijna geen risico is met erectie problemen,een persoon heeft mij eerlijk gezegd als ze er eenmaal aan beginnen is het gedaan met de sex maar deze persoon is 80 jaar ik ben er nog maar 54 en dat is een groot verschil

 3. Sorry ik had de datum niet goed geschreven — ik heb de TURP operatie ondergaan eind Aug. 2011 , dit jaar dus !!
  Eind van de maand moet ik op kontrole en zal ik moeten beslissen wat te doen , bestraling ( uitwending ) of volledige verwijdering !
  Brachytherapie was niet mogelijk na een TURP is me gezegd bij de uroloog ??
  Hij heeft me twee opties gegeven , Radiotherapy of een radicale prostatectomie !
  Ik zit met veel vragen !
  Als ze mij de zekerheid kunnen geven dat ik het 10 jaar uithoud met een bestraling sessie dan ga ik daar voor denk ik , ik ben nu 65 + 10 is 75 !

  1. Een radicale prostatectomie zo kort na een TURP is geen pretje voor de chirurg maar het kan
   externe bestraling is een optie waarbij minder kans is op incontinentie en impotentie
   brachytherapie was vroeger inderdaad ‘not done ‘ na TURP maar in sommige centra wordt het toch gedaan met succes. In sommige ziekenhuizen wordt brachy in het geheel niet gedaan en wordt het dan ook wat in de schaduw gezet.

   maar een andere optie is gewoon afwachten en kijken hoe het PSA-gehalte evolueert: watchfull waiting noemt of active surveillance. Je kan bijvoorbeeld es kijken hoeveel het PSA gestegen of gedaald is na de TURP. Indien fors gedaald kan je ook wachten met behandelen tot er een nieuwe stijging optreedt. Kan je ook voor kiezen als de gleason score laag is (4-6 bvb)

 4. Hello Jan — bedankt voor uw antwoord ,trouwens heb maandag terug naar labo geweest , een nieuwe PSA bloedkontrole — en groot was onze verrasing — het was maar 0,9 ng !!
  IK kom van 25 ng in februari ..
  Nu ben ik benieuwd wat de uroloog gaat voorstellen volgende maandag !

  Dit was het medisch rapport van de TURP operatie !

  ” Bij de TURP operatie op 31:08:2011 werd in de APO een invasief prostaatadenocarcinoma Glaeson score bevestigd op 16op42 weefselsnippers ”
  Zou ik dan toch uitstel kunnen bekomen ???
  Opvolgen zal wel de boodschap zijn !!

 5. Op consultatie geweest maandag en de Dr Uroloog stelde voor om een nieuwe bloed test te doen eind Feb. 2012 .
  Was degelijk verrast bij het zien van de laatste PSA meting – 0.9 .
  Heeft iemand dit ook al meegemaakt , dat de psa level zo veel zakt na een TURP ?

 6. Best terug naar de uroloog en een uroflowmetrie vragen: soms kan je litteken krijgen en moet er opnieuw gekeken worden.
  voor de prostaatkanker kan je best PSA laten meten: als het erg hoog is, kan je vragen of je in aanmerking komt voor antihormonale behandeling.
  als je last heb laat je beter opnieuw kijken.

 7. Hello
  IK kom van 25 ng in februari 2011.
  Drie maand na de Turp in Aug 2011 was het 0.9 ng
  Nu , 6 maand na de Turp is het terug gestegen tot 1.7 ng
  De Dr stelt voor om toch een volledige verwijdering te overwegen ! of Radiotherapy !
  Ik zit wel met een vernauwing in mijn urinekanaal ( litekken weefsel van de Turp )
  De Dr zou dat tijdens de prostaat operatie ook aanpakken , geen probleem zegt hij ?
  Graag wat advies AUB .
  Ps Kan die vernauwing ook nog opgelost worden na een sessie Radiotherapy ?
  Fred

 8. ben al zes weken geopereerd van een tur prostaat en heb nog last van pijn onder in de buik. Plassen gaat heel goed. maar heb nog altijd een drukgevoel zelfs tot ontlasting. Is dit normaal?

 9. Bij mijn echtgenoot (57j) werd door biopsie en turp op 21 dec 2011 een T4 glycon9 vastgesteld na slechts 6 weken plasproblemen. Twee weken later een orchidectomie. Algemene uitzaaiing in bot en buikklieren, doorgroei in de blaas. De kanker is enkel palliatief behandelbaar.Botmetastasen worden behandeld met Zometa (5m) nu met Xgeva, en calcium/vitD3 supplementen. In juni 2012 was alweer een turp nodig op de urineweg vrij te maken na 4 moeilijke weken met zelfsondage, gevolgd door een tijdelijke plassonde. Een orale hormoontherapie ter aanvulling werd opgestart in juni want testosteron nog niet op 0. De PSA waarden in noverber nog 48 daalden spectaculair tot 1,1 in de daaropvolgende maanden, maar zijn sinds april 2012 weer langzaam aan het stijgen: nu 2,0.
  Ook de plasproblemen nemen terug toe, nog geen 2 maand na de vorige turp.
  Mijn vraag : hoeveel tijd moet er minimum tussen 2 turps zijn? Er is reeds een kleine perforatie geweest, ik neem aan dat het risico hierop toeneemt. Is verdere turp nog verantwoord of is het beter om te kiezen voor een suprapubische sonde, waar mijn man echter erg tegenop ziet. Twee tot 3 keer per week is er ook bloed op het einde van een plas. Mijn man neemt ’s morgens en ’s avonds pijnstillers, hiermee is het ‘te doen’. Hij is erg moe en stijf op het einde van de dag.
  De behandelende uroloog zegt : wachten tot het weer een bijna-obstuctie wordt. Kunnen we iets meer/anders doen? Mijn man voelt zich ‘opgegeven’.
  Kan voeding een gunstig/ongunstige invloed hebben op het verloop?
  Heeft u betrouwbare informatie over het effect van ibuprofen op het verloop van de ziekte, ik vind enkel tegenstrijdige informatie. Graag uw advies.

 10. 2de januari is het voor mij D-day voor turpoperatie .
  Wegens begin liesbreuk en ribfractuur ben ik tot rust beperkt en wegens de toenemende plaslast ;frequentie toename + hoeveelheid vermindering + ziekterisico’s thv blaas en nieren,heb ik mij laten overhalen tot operatief ingrijpen.Mijn psa is nog perfekt 0,4 en bij 3 maandelijkse test gelijkmatig blijvend.
  Mijn grootste angst is blijvende inwendige pijn postoperatief ,maar ook het controleverlies voor onbepaalde tijd ;hierover vind ik(73 jaar) niet veel éénvormige informatie .Wordt vervolgd ,hopelijk met relevant goed vervolg

 11. Operatieve ingreep tweede januari verricht:plassen is nu als een waterval ipv aflaat chauffage kraantje;enige probleem na 14 dagen :soms nog angstwekkend gekleurd zonder aanwijsbare oorzaak.
  ik ga volgende week op controle en stop met bloedverdunners.
  Ik wacht wat beducht af want het skiverlof en tennishervatting staan volgende maand op mijn programma

 12. 19 jaar geleden is mijn prostaat met de TURP methode geopereerd Bij hettoucheren heeft de huisarts een afwijkende vorm gevonden: asymmetrisch verdikking boven pool.gaaf.Mijn vraag is: kan na 19 jaar gebruik d e prostaat afwijkend gaan groeien en daardoor niet meer zo’n mooie vorm houden?

  1. Maak net hetzelfde mee. 2weken geleden een operatie. Na ontslag (4dagen) alles prima. Na een week pijnvrij en plas normale kleur. Nu pijn terug en veel bloed in urine. Hoe is het bij jou afgelopen?

   1. Beste Eric,
    Ik heb nu 6 weken geleden een turp ondergaan,en nog steeds heb ik een branderig gevoel op het einde van mijn plas.Vooral ‘smorgens voelt plassen niet lekker.De uroloog heeft mij gerustgesteld:veel patienten hebben weinig last van die symptonen,maar toch is een langere revalidatie niet ongewoon.Geduld,alles komt wel goed,ook al gaat het bij niet iedereen even snel.

 13. Regelmatig last van blaasontstekingen gehad. Nooit pijn gevoeld. Oplossing Uroloog : operatie half uurtje dan alles opgelost zonder enige uitleg.
  mijn leeftijd 56 j. eerste ziekenhuisopname en operatie. Alles goed verlopen maar toen begon het. 3 dagen werd al 4 dgn.
  werd wakker met een suprapubische sonde. Thuiszorg nog 2 mnd 3x per week aan huis sonde verzorgen en blaasspoelen.
  Na het verwijderen van de sonde toch weer mestinon voorgeschreven gekregen.
  En nu 9 mnd na de operatie zit ik met een zware depressie en met suïcidegedachten al thuis omdat ik totaal geen info gehad had over de ingreep.
  Gevoel van klaarkomen is weg. geen zaadlozing.

 14. 7 weken na Turp, nog steeds erg ontregelde blaas en ganse dagen hevige plasdrang. (ondanks oxybutinine). Maar na elke plasbeurt en kortstondige heel heftige pijnkramp. Van wat/waar zou die pijn komen?

 15. Ben 82 jaar en had begin febr. 2014 plasproblemen.Catheter geplaatst die nu om de 2 maanden vervangen wordt.
  Kan geopereerd worden via “turp” operatie.
  PSA waarde is goed. 4 aug moet ik weer terugkomen. Uroloog zegt dat ik niet geopereerd hoeft te worden en misschien beter met een catheter kan blijven lopen. Dit omdat ik 82 jaar ben, diabetes ben en volgens hun gegevens ooit in 1983 een hartinfarct heb gehad waar ik zelf niets van weet en ook niet ziek thuis voor ben geweest.
  Zelf zit ik in grote twijfel hierover wat ik moet beslissen.
  De uroloog geeft niet echt een advies waar ik wat mee kan.

 16. ben 11 weken geleden behandeld voor plasproblemen via turp nu nog steeds veel pijn bij beginnen met plassen daarbij de ene nacht elk uur eruit moeten en de andere nacht een keer daarbij ook constant aandrang of ik moet poepen wordt er gek van heeft iemand ook dit probleem gaarne reactie en weet iemand of er wat aan gedaan kan worden als ik het geweten had had ik het nooit laten doen dan maar wat langer op de wc zitten voor blaas leeg is gr wim

 17. Na een turp operatie is het vaak zo dat het afsluitspiertje sneuvelt dat de sperma tegenhoudt zodat het nu naar je blaas stroomt, soms zie je een klein beetje nog maar het is geen ramp want klaarkomen gaat nog steeds.
  Bij mij was pas na ruim een half jaar alles weer redelijk normaal, ik moet soms nog wel snel plassen maar in vergelijking met vroeger is het echt veel beter!
  Als jij niet lekker in je vel zit na een operatie dan zal “klaarkomen” ook veel slechter gaan en uiteindelijk is seks meer dan enkel klaarkomen, er zijn nog steeds zoveel leuke dingen samen te beleven.

 18. Ik heb een turp operatie ondergaan op 21 januari 2015 en ik heb nog pijn tijdens het plassen en ik moet in de nacht ieder uur opstaan voor te plassen,ik drink wel veel water tot 1 hr in de middag,dan stop ik.(is dat normaal?
  groetjes
  mf. fernand

 19. ik ben A.G. (68jaar) en ik heb een normale goedaardige prostaatvergroting en men laatste psa-waarde was:7.86
  nu moet ik deze maand weer opnieuw op controle bij de uroloog, toch wil ik liever een schraping(operatie) aan de prostaat vermijden

  vraag1:”is er “ALTIJD” een schraping(operatie), bij een “NORMALE”-prostaatvergroting nodig of zijn er ook nog andere middelen?”
  vraag2:”kan men na een schraping(operatie) aan de prostaat nog een orgasme krijgen(hebben)?”
  wie kan mij antwoord geven op deze 2 vraagjes?
  alvast bedankt vor de moeite!!
  met vriendelijke groeten

 20. ben zes weken geleden aan een turp geopereerd, verlies nog altijd, hoewel ik dagelijks bekkenbodem oefeningen doe, ik heb wel een spierziekte cidp is het normaal?

 21. Ben 3 1/2 week geleden geholpen met turp, herstel gaat voorspoedig, heb tot nu toe geluk gehad, als ik alle berichten hier lees, ben 55 en mijn vraag is wanneer kan ik zonder risico een erectie opwekken, vermijd nu elke bewuste opwinding, is het schadelijk voor het herstel van prostaat / plasbuis, heb een heftige bloeding gehad bij het (zeer pijnlijk) verwijderen van de catheter, of moet ik klaarkomen nog even vermijden, ik lees heel weinig hierover, wel las ik ergens dat het stimuleren van een erectie en zelfbevrediging juist positief werken op genezing

  1. daar is inderdaad weinig over geweten. Toch nog wat taboe.
   ik denk dat het wel kan na 3 1/2 week. er kan tengevolge contractie van het restkapsel wel een bloeding optreden. Laat je weten of het zonder problemen is verlopen?

   1. hartelijk dank voor de snelle reactie, ik zal zeker een reactie hierop geven, vermoedde al dat hier een “taboe” op rustte, maar zal toch niet de enige zijn, wellicht dat er meer mannen of mee zitten of hier hun ervaringen kunnen/willen delen, zelf hoop ik nu na 4 maanden catheter en na de operatie 3 1/2 week geleden, eerst te genieten van een erectie, klaarkomen durf ik nog niet aan, zie in gedachten ( misschien overdreven ) een bloederig klaarkomen en dat is voor mij behoorlijk beangstigend en ben ook bang dat dat negatief werkt en impotentie bevordert

    1. Ik heb een Turp operatie ondergaan in de Filippijnen. Mijn prostaat was erg groot 4 x normaal, en PSA 4.8. Ik heb me erg rot gevoeld de dagen daarna. Nu 5 dagen later gaat het goed. Mijn plas is bijna weer helemaal helder. De uroloog die mij hielp was erg goed. Hij ze ik mij 6 weken in acht te nemen op zwaar tillen, niet persen met poepen, niet klaar komen. Na 3 maanden pas weer fietsen! Hij benadrukten dit speciaal. De man doet overwegend Turp operaties dus heeft een enorme ervaring hiermee. 1 maand na de operatie kan ik stoppen met Tamsulosine. Maandag hoor ik de uitslag van het weefsel onderzoek. Tot nog toe gaat het erg goed.

 22. Ik heb een Turp ondergaan op 12 oktober 2015, De reden was heel simpel, plassen duurde heel lang en ’s nachts moest ik veelvuldig opstaan (soms 6 à 8 maal) en dit voor een heel klein beetje.

  Alles goed verlopen, enkel een infectie vastgesteld bij het weggenomen weefsel. Na 3 dagen de sonde verwijderd en de eerste dagen (een 5-tal) nog wat bloed verloren bij het plassen. Alleen het “branderig” gevoel na het plassen bleef bestaan. Wat erectieproblemen betreft, geen enkele, zaadlozingen geen probleem, alles blijft binnen “droog shot’ zoals mijn urologe het voorstelde.

  Alleen, na het plassen en/of betrekkingen, weer dat branderig gevoel en een contstante aandrang om te plassen. Ook kon ik met de meeste moeite van de wereld mijn “water” niet ophouden. Zodra de druk er kwam, kwam de urine er ook, wat ik ook probeerde om het op te houden.

  Controle bij de urologe – Diagnose, prostatitis en dit doordat ik te lang heb gewacht om mij te laten opereren.
  8 – ACHT weken antibiotica genomen steeds maar zwaardere dosissen, en geen enkel resultaat, buiten het feit dat ik “tena for men” heb (en nog steeds) moet(en) gebruiken.

  We zeggen en schrijven nu 03 maart 2016 en ik ben aan mijn 4de dag Intraveneuze antibiotica kuur bezig, nog 3 dagen te gaan.
  Hopelijk ben ik er dan eindelijk van af, want het is genant om als 55 jarige in je broek te plassen omdat je het niet kan ophouden.

  Over een dergelijk probleem lees ik hier niet zoveel uitgezonderd 1 enkele persoon.

  Ik veronderstel dat ik toch geen uitzondering kan zijn met een dergelijk probleem

 23. Een week na een turp-operatie heb ik nog steeds een zwakke urinestraal. Is dat normaal? Ik las op vele fora dat de straal sterker moet zijn na een turp.
  In ben na 3 dagen ontslagen uit ziekenhuis omdat alles oké was, spoelingwater helder, blaas leeggeplast (wel met zwakke straal), eerste dagen nog bloed in urine nu niet meer.
  ’s Nachts moet ik wel veel opstaan om te plassen.
  Maar vooral die nog steeds zwakke urinestraal na een week houdt me bezig. Is dat normaal dat de straal nog zwak is na een turp?

 24. heb 3 dagen geleden een turp ondergaan, ongelooflijk maar waar de dag nadien reeds de sonde verwijderd en in de namiddag na plascontrole naar huis vanaf vandaag de 3 de dag reeds een minder branderig gevoel en een stevige straal , geen of nauwelijks nog bloedverlies en slechts 1 x per nacht opstaan voor een flinke grote stevige plas , ik ben tot nu toe zeer tevreden

 25. heb turp operatie ondergaan op 21 maart, na drie dagen ontslag ziekenhuis.nu na een week nog altijd verdund bloed bijaanvang urineren,en na urineren 5 druppels puur bloed bloed wat beangstigend is, aangezien ik na de operatie dezelde dag terug moest naar het o.k. wegens nabloeding. iemand zelfde meegemaakt, ik vind dit zo beangstigend dat bloed na het plassen.

 26. Ik heb een geslaagde TURP operatie ondergaan in 2014.
  Nu heb ik na 4 jaar precies hetzelfde gevoel als voor mijn TURP.
  Kan dit dat het prostaat opnieuw dermate gegroeid is ?
  Kan men een tweede maal een TURP operatie ondergaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.