Retentie

Een urineretentie is een toestand waarbij de urineblaas overvol is geraakt en niet meer leeg geplast kan worden. Als dit in een korte tijdsspanne optreedt is dit meestal zeer pijnlijk. De pijn situeert zich in de onderbuik ter hoogte van de blaas. Een voortdurende plasdrang is meestal aanwezig. Soms verloopt het vollopen van de blaas over een langere periode en dan doet een retentie soms geen pijn. Dit noemt men een chronische retentie die vaak gepaard gaat met overloopincontinentie. Zeker als er kalmeermiddelen  worden genomen of medicatie met zogenaamde anticholinerge bijwerkingen genomen worden komt de chronische retentie de kop op duiken. je krijgt dan overloopincontinentie. Lees meer over ongewild urineverlies op www.urine-incontinent.be

De oorzaak van een urineretentie is meestal goedaardige prostaatvergroting. Er zijn echter zeer veel verschillende oorzaken van een urineretentie.

De behandeling van een urineretentie is in eerste instantie het ledigen van de blaas. Dit gebeurt doorgaans met een blaassonde die langs de plasbuis wordt ingebracht. Soms dient er echter een sonde door de buikwand geplaatst te worden: een suprapubische katheter of Cystofix genoemd. Hierna kan de urine weglopen in een urinezak. Zeker als de sonde langere tijd moet blijven zitten is een suprapubische sonde beter dan een sonde langs de penis. Er is minder kans op blaasontsteking en ook minder kans dat de plasbuis schade oploopt (litteken en vernauwing hierdoor).

In sommige gevallen start men intermittente sondage op bij een retentie.

Verder onderzoek zal dan uitwijzen wat de oorzaak en de gevolgen zijn van deze urineretentie. Een aangepaste behandeling kan dan voorgesteld worden.

3 thoughts on “Retentie

 1. Geachte,
  bij mij werd een vernauwing van de plasbuis vastgesteld (waarschijnlijk (???) door een vroegere operatie, waarbij een sonde werd geplaatst langs de plasbuis.
  Een maand geleden heeft men de vernauwing heelkundig verwijderd, waarna er weer een sonde in de plasbuis werd geplaatst.
  Het plassen ging goed tot een paar dagen na de operatie. Toen begon het moeilijk plassen opnieuw.
  Drie weken na de operatie moest ik terug op controle; nu werd er weer langs de penis in de plasbuis gegaan om “wondresten te verwijderen”.
  Vanaf de dag na deze ingreep kon ik weer héél slecht plassen.

  1. beste Van Kerckhoven,
   ik heb hetzelfde probleem.
   door trauma(in mijn jeugd geschopt geweest in het kruis)heb ik ook vernauwing/littekenweefsel.
   een jaar of 6-7 terug 1 ste maal geopereerd.Na de operatie begon ik ook weer slecht te plassen.Het jammere aan littekenweefsel is dat het bij 80% van de patienten steeds terugkomt.Ik had er me bij neergelegd totdat ik 2 maand terug maagoperatie heb ondergaan,daarbij hebben ze GEPROBEERD een sonde te steken in mijn blaas,geen rekening houdend met mijn versmalling,met gevolg dat ik deze week weeral onder het mes ben geweest.nu hebben ze 3 incisies moeten maken,en moet ik 1 week met een sonde in mijn plasbuis thuiszitten.Zoals ik eerder al zei,het komt meestal terug 🙁 . Mijn huisarts kent maar 1 geval van een patient die na een 8tal operaties er nu al 10 jaar vanaf is.Ik zal kijken of het deze keer beter werkt.De eerste keer hebben ze de sonde al na 1 dag verwijderd,nu gaat het 7 dagen duren.Ik hou je op de hoogte.
   veel sterkte,want het is een ”miserie” die weinigen kennen.
   grts,Tom

 2. Hallo Tom, ontzettend bedankt voor het vertellen van uw wedervaren.
  Ik apprecieer dat oprecht.
  Ik hoop dat het goed komt met uw operatie, en dat ge eindelijk van uw misereie vanaf bent.
  Hou je goed,

  Groetjes van Gerard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.