Medicatie

bij goedaardige prostaatvergroting

De medicijnen dienen om de klachten te verminderen die de prostaat veroorzaakt. Er is ook medicatie die de prostaat terug doet verkleinen. Geen enkel medicijn voor prostatisme is terugbetaald in de Belgische ziekteverzekering. Terazosine wordt terugbetaald als de patiënt hoge bloeddruk heeft.

Alfablokkers

Alfa-blokkers is medicatie die voor behandeling van hoge bloeddruk gebruikt worden. Men heeft echter vastgesteld dat ze ook plasproblemen helpen verminderen.

 • Terazosine is een van de oudste alfablokkers. Het werkt echter ook in veel gevallen op de bloeddruk. Voor mensen met hoge bloeddruk slaat men dan ook twee vliegen in één klap: zowel de bloeddruk is behandeld als de prostaatklachten. In België is terazosine terugbetaald voor mensen met hoge bloeddruk.
 • Tamsulosine is een verfijnde alfablokker: het werkt vooral op de prostaat en niet zozeer op de bloeddruk. Bij een kleine minderheid werkt het echter wel (ongewenst) op de bloeddruk en dan treedt er zogenaamd orthostatisme of orthostatische hypotensie op. Bij orthostatisme wordt men duizelig en krijgt men zwarte vlekken voor de ogen door bloeddrukverlaging. Dit treedt op als men uit liggende, zittende of gehurkte houding snel recht gaat staan. Dit kan gevaarlijk zijn omdat men kan vallen en daarom kan u best altijd in samenspraak met uw arts deze medicatie opstarten. Tamsulosine is niet terugbetaald.
 • Silodyx (Silodosine) is de nieuwste alfablokker op de markt. Door de zeer selectieve werking op de prostaat is de kans op orthostatisme zeer gering. Silodyx is een nieuw medicijn en dus is er geen generiek van. De prijs is echter niet veel hoger in vergelijking met tamsulosine als de grootste verpakking wordt voorgeschreven.

lees meer over alfablokkers

Desmopressine

Desmopressine is een medicijn dat al jaren veilig gebruikt wordt bij kinderen met bedplassen. Sedert kort wordt deze medicatie ook gebruikt bij mannen die vooral last hebben van op te moeten staan om te gaan plassen tijdens de nacht.
Desmopressine wordt net voor het slapen ingenomen en doet de urineproductie verminderen. Zo moet men ’s nachts niet meer zo vaak op. Uiteraard mag men na inname van desmopressine niet meer overmatig drinken.
Vanaf 65 jaar en zeker bij patiënten die reeds allerhande medicijnen nemen is medische begeleiding bij opstart gewenst om problemen met het zoutgehalte (NaCl) in het bloed te vermijden.

Desmopressine kan ook bij vrouwen gebruikt worden die last hebben van een overactieve blaas.

Prostaatverkleinende medicatie

 • Dutasteride (Avodart) is een medicijn dat inwerkt op het mannelijk hormoon. Hierdoor kan de prostaat verkleinen over het verloop van enkele maanden. Het eventueel effect kan dan ook pas na ten vroegste een tweetal maanden na opstarten geëvalueerd worden. Soms werkt het erg goed. In sommige gevallen heeft het echter niet het gewenste effect. Bij een kleine minderheid van de patiënten die dutasteride nemen vermindert het libido en de potentie. Bij stopzetten van deze medicatie komt het libido en de potentie meestal gewoon terug.
 • Finasteride (Proscar) is een soortgelijk medicijn dat ook gebruikt wordt om de prostaat te doen verkleinen. Het heeft als bijwerking versterkte haargroei zodat het ook hiervoor gebruikt wordt. Het is niet zo duur omdat er generieken van op de markt zijn.
 • Combodart is een combinatie van Dutasteride en Tamsulosine. Je kan beide medicijnen dus nemen door één pil te nemen. Dat is handiger voor mensen die beide medicijnen wensen of dienen te nemen. Je moet uiteraard wel rekening houden met de mogelijkheid op bijwerkingen van zowel dutasteride en tamsulosine.

Plantaardige medicatie

Verschillende plantaardige producten worden gebruikt om plasproblemen te verminderen. Ze hebben weinig tot geen bijwerkingen en kunnen dan ook meestal veilig gebruikt worden. Ze hebben echter niet bij elke patiënt dezelfde werking. Sommige patiënten zijn echter lange tijd tevreden met het gebruik ervan. Enkele merknamen zijn Prosta-urgenin, Pro-Lutsen en Urofyt.

Serenoa Repens is de naam van de plant  die men gebruikt om deze producten te maken.

17 gedachten over “Medicatie”

 1. Mijn man neemt sinds 2 weken Combodart met goed resultaat . Ik vrees echter dat er bijwerkingen zijn op libido en potentievlak. Zou plantaardige medicatie niet beter zijn ? Ik heb gelezen dat deze bijna geen bijwerkingen zouden hebben. Is het resultaat echter even efficiënt als Combodart ? Bedankt bij voorbaat voor uw reactie.

  1. mevrouw ik heb meer dan één jaar Combodart 0.5mg/0.4mg ingenomen (een te grote prostaatklier 6.1) en ben op goede weg om deze niet meer hoeven te nemen 4.0
   Bijwerkingen : geen erectie/ geen sperma, veel plassen.
   Wat betreft de eerste punten het volstaat om tweedagen voor het gemeenschap geen combodart in te nemen en alles is zoals vroeger.
   Maar nu is hier in België dit geneesmiddel niet meer in de handel??? het waarom is zoals gewoonlijk een groot ? Nu mag ik terug zoeken naar iets anders met misschien minder goede werking als die Combodart ?

 2. kunt u mij zeggen welke medicatie de besten
  zijn voor prostaat ik heb er nog niet zo veel
  last van af en toe een beetje niet altijd
  de beste groeten

 3. dit is geen reactie maar meer een vraag. Ik heb last van prostaat vegroting en heb ik medicijnen gekregen, maar de dokter heeft gezegt dat het beter is dat ik mij laat opereren. Maar ik weet niet wat de gevolgen zijn. Als ik combodart zou gaan gebruiken wordt het dan minder zo dat ik niet geholpen hoef te worden bij voorbaat mijn hartelijke dank

 4. Ik neem sedert 3 maanden Combodart, nadat ik ernstige prostaat en blaasontsteking heb gehad.
  Mijn prostaatgrootte was 57 ( 1 juni 2013) en vandaag ben ik naar de uroloog geweest en mijn prostaatgrootte is momenteel 41.
  Bij mij werkt Combodart dus prima. Ik heb tevens geen prostaatproblemen meer wanneer ik op een harde stoel zit wegens te grote prostaat.

 5. Ik heb enige tijd, ca. 2 maanden Combodart gebruikt, daar ik een goedaardige prostaat vergroting heb.
  Overdag plas ik met een redelijke straal, s’nachts een klein piesstraaltje.
  Ik ben er mee gestopt, totaal geen zin meer in sex.
  Mijn leeftijd is 73 jaren.
  Ik lees op de sites dat zittend plassen beter is, dan doe ik dat nu maar ook voortaan.
  Mijn vrouw ook meer tevreden ivm. nadruppelen op de toilet vloer.

 6. Ik krijg sinds November 2014 duodart, voorheen tamosuline het plassen gaat nu goed. mijn prostaat is 100 mm dus erg groot. Ik had in 3 maanden tijd 2 keer retentie. Ik heb nog geen medische noodzakelijkheid om te opereren volgens de uroloog. Tijdens de nacht hoef ik niet vaak naar het toilet max.2 keer. meestal maar 1 keer. Heb tot nu toe geen bijwerkingen. Behoefte aan seks is wel minder geworden. In Juni 2015 wordt mijn PSA weer gemeten.

 7. Plassen slappe straal druppelen prostaat te groot moeilijk plassen het als maar niet opgang willen komen drang in je onderbuik
  seks is wat afgenomen je bent er onrustig onder ben een man van 41

 8. Geachte,
  Dit is geen antwoord maar een vraag.
  ” Ik neem sedert ongeveer 1 jaar COMBODART
  ( goedaardige prostaat) lichte verbetering maar nog geen beste straal bij het plassen.
  Ik lees bijsluiter ” Combodart niet gebruiken met andere Alfablokkers.
  / Combodart : hartfalen vaker bij patiënten die Dutasteride gebruiken samen met Alfablokker zoals
  Tamsulosine dan bij patiënten die alleen Dutasteride
  of alleen alfablokker gebruiken.
  Moet ik mij zorgen maken ?
  Dank bij voorbaat voor een klein antwoordje.

 9. Hello, ik ben 63 jaar
  Enkele maanden geleden opgenomen met een prostaatontsteking en een vergrote prostaat.
  Mijn PSA was gestegen van 0.5 naar 13
  Na een antibiotica kuur van 30 dagen was toestand terug normaal en was mijn PSA eerst gedaald tot 4 en nu terug normaal op 1.5
  Ondertussen een kuur gestart met PRO-LUSTEN (vrij verkrijgbaar bij iedere apotheker, maar wel te bestellen
  Moet s’nachts bijna niet meer op staan om te plassen en de straal is merkbaar sterker geworden. De zaadlozing was tijdens de ontsteking heel gering en nu na de kuur met Pro-lusten merkbaar beter

 10. halo, in neem al 9 maand combodart, de klachten zijn nu praktisch weg. Het genezings- proces verloopt wel traag. Zaterdag avond lekker gaan eten met de kinderen. Aperitief en enkele glazen wijn en de zondag morgen terug die stekende pijn. Dokter zegt: vooral ’s avonds niets van alcohol drinken!
  In de loop van de dag, bv. ”s middags is het risico op last veel kleiner.
  Probleem: combodart is momenteel niet leverbaar in de apotheek.Moet wachten tot begin april !
  Heb ondertussen vervangend medicijn “FinasterideTevo” gekregen. Daar moet ik binnen enkele dagen mee beginnen.Dus afwachten. Het betrof bij mij ook een goedaardige zwelling. Libido is wel afgenomen maar ja, ik word tachtig, dat zal ook wel meespelen zeker?!! Spijtig…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.