Medicatie

bij goedaardige prostaatvergroting

De medicijnen dienen om de klachten te verminderen die de prostaat veroorzaakt. Er is ook medicatie die de prostaat terug doet verkleinen. Geen enkel medicijn voor prostatisme is terugbetaald in de Belgische ziekteverzekering. Terazosine wordt terugbetaald als de patiënt hoge bloeddruk heeft.

Alfablokkers

Alfa-blokkers is medicatie die voor behandeling van hoge bloeddruk gebruikt worden. Men heeft echter vastgesteld dat ze ook plasproblemen helpen verminderen.

  • Terazosine is een van de oudste alfablokkers. Het werkt echter ook in veel gevallen op de bloeddruk. Voor mensen met hoge bloeddruk slaat men dan ook twee vliegen in één klap: zowel de bloeddruk is behandeld als de prostaatklachten. In België is terazosine terugbetaald voor mensen met hoge bloeddruk.
  • Tamsulosine is een verfijnde alfablokker: het werkt vooral op de prostaat en niet zozeer op de bloeddruk. Bij een kleine minderheid werkt het echter wel (ongewenst) op de bloeddruk en dan treedt er zogenaamd orthostatisme of orthostatische hypotensie op. Bij orthostatisme wordt men duizelig en krijgt men zwarte vlekken voor de ogen door bloeddrukverlaging. Dit treedt op als men uit liggende, zittende of gehurkte houding snel recht gaat staan. Dit kan gevaarlijk zijn omdat men kan vallen en daarom kan u best altijd in samenspraak met uw arts deze medicatie opstarten. Tamsulosine is niet terugbetaald.
  • Silodyx (Silodosine) is de nieuwste alfablokker op de markt. Door de zeer selectieve werking op de prostaat is de kans op orthostatisme zeer gering. Silodyx is een nieuw medicijn en dus is er geen generiek van. De prijs is echter niet veel hoger in vergelijking met tamsulosine als de grootste verpakking wordt voorgeschreven.

lees meer over [intlink id=”2419″ type=”page”]alfablokkers[/intlink]

Desmopressine

Desmopressine is een medicijn dat al jaren veilig gebruikt wordt bij kinderen met bedplassen. Sedert kort wordt deze medicatie ook gebruikt bij mannen die vooral last hebben van op te moeten staan om te gaan plassen tijdens de nacht.
Desmopressine wordt net voor het slapen ingenomen en doet de urineproductie verminderen. Zo moet men ’s nachts niet meer zo vaak op. Uiteraard mag men na inname van desmopressine niet meer overmatig drinken.
Vanaf 65 jaar en zeker bij patiënten die reeds allerhande medicijnen nemen is medische begeleiding bij opstart gewenst om problemen met het zoutgehalte (NaCl) in het bloed te vermijden.

Desmopressine kan ook bij vrouwen gebruikt worden die last hebben van een overactieve blaas.

Prostaatverkleinende medicatie

  • Dutasteride (Avodart) is een medicijn dat inwerkt op het mannelijk hormoon. Hierdoor kan de prostaat verkleinen over het verloop van enkele maanden. Het eventueel effect kan dan ook pas na ten vroegste een tweetal maanden na opstarten geëvalueerd worden. Soms werkt het erg goed. In sommige gevallen heeft het echter niet het gewenste effect. Bij een kleine minderheid van de patiënten die dutasteride nemen vermindert het libido en de potentie. Bij stopzetten van deze medicatie komt het libido en de potentie meestal gewoon terug.
  • Finasteride (Proscar) is een soortgelijk medicijn dat ook gebruikt wordt om de prostaat te doen verkleinen. Het heeft als bijwerking versterkte haargroei zodat het ook hiervoor gebruikt wordt. Het is niet zo duur omdat er generieken van op de markt zijn.
  • Combodart is een combinatie van Dutasteride en Tamsulosine. Je kan beide medicijnen dus nemen door één pil te nemen. Dat is handiger voor mensen die beide medicijnen wensen of dienen te nemen. Je moet uiteraard wel rekening houden met de mogelijkheid op bijwerkingen van zowel dutasteride en tamsulosine.

Plantaardige medicatie

Verschillende plantaardige producten worden gebruikt om plasproblemen te verminderen. Ze hebben weinig tot geen bijwerkingen en kunnen dan ook meestal veilig gebruikt worden. Ze hebben echter niet bij elke patiënt dezelfde werking. Sommige patiënten zijn echter lange tijd tevreden met het gebruik ervan. Enkele merknamen zijn Prosta-urgenin, Pro-Lutsen en Urofyt.

Serenoa Repens is de naam van de plant  die men gebruikt om deze producten te maken.