Chemo

Als hormonale therapie faalt bij prostaatkanker

Aan de waarde van het PSA omhoog gaat onder hormonale therapie wil dit zeggen dat de effectiviteit ervan afneemt. Dan gaat de prostaakanker weer groeien. Onder hormonale therapie is de prostaatkanker meestal jaren succesvol onderdrukt geweest maar dan gaat het dus weer opeens de verkeerde kant uit. Dan wordt meestal chemotherapie aangeraden. Hiervoor moet je wel in goede conditie zijn omdat er toch wel meer bijwerkingen optreden dan als je louter hormonale therapie krijgt. Als je chemotherapie krijgt voor prostaatkanker wordt de hormonale therapie meestal verder gezet. Anders kan het PSA soms nog sneller stijgen.

Vroeger werd Estracyt (estramustine, 2 maal daags 2 tabletten) veel gebruikt net als Mitoxantrone. Het kan nog steeds gebruikt worden maar met de komst van de taxanen zijn ze meestal niet meer het eerste keus product.

Tegenwoordig worden dus vooral de taxanen gebruikt als chemotherapie voor prostaatkanker. De term ‘Taxanen’ is een verzamelnaam voor een stof die in de taxusboom zit. Heel in het begin kon men taxanen enkel winnen uit vers snoeisel van de taxusboom. Tegnwoordig kan met het ook synthetisch aanmaken.  Het winnen van taxanen uit taxussnoeisel wordt echter nog altijd gedaan. Op sommige containerparken kan je vers snoeisel binnenbrengen.

Taxanen worden verkocht onder de naam van Taxol en Taxotere