Acute prostatitis

acute prostaatontsteking

Een acute prostatitis of prostaatontsteking diagnosticeren is voor de uroloog meestal niet zo moeilijk. De patiënt heeft hoge koorts, ervaart branderigheid bij het urineren en heeft een prostaat die erg gezwollen en warm aanvoelt.

Kiemen in de prostaat geven prostaatontsteking

Bacteriën hebben de prostaat geïnfecteerd. In de urine van de patiënt worden deze bacterien teruggevonden en in het laboratorium onderzocht met welke antibiotica ze kunnen bestreden worden. De uitslag van dit laboratoriumonderzoek noemt men het antibiogram.

antibiotica

Voor de uitslag van het antibiogram gekend is, wordt om de prostaatontsteking te bestrijden met een antibioticum gestart waarvan men verwacht veel kans op succes te hebben Meestal wordt gekozen voor een quinolone of een sulfamide: Ciproxine, Tavanic of Bactrim. Na een tweetal dagen kan men dan eventueel overschakelen op een ander antibioticum als de uitslag van het antibiogram dit nodig maakt.

Bij een acute prostatitis geeft men best ZES weken antibiotica. Dit om werkelijk elke bacterie uit te roeien in de hoop niet te evolueren naar aan chronische bacteriële prostatitis.

Ziekenhuis

Soms beland je als patiënt op de spoedgevallen met zo een acute ontsteking van de prostaat. Als het bloed wordt onderzocht vindt men veel witte bloedcellen in het bloed, een hoge CRP en meestal ook een stijging van PSA. Deze stijging van PSA kan bjij een prostaatontsteking erg hoog zijn: soms wel boven 100.

5 thoughts on “Acute prostatitis

 1. Mijn echtgenoot moet sinds enkele weken wat frekwenter plassen, ook s’nachts, geen koorts, wel prikkend gevoel bij plassen. Er zijn lichte erectieproblemen. Bij bezoek aan de huisarts wordt bloed in de urine aangetoond. Het bloedonderzoek wijst op een ontsteking en een PSA van 38. De huisarts schrijft 3 weken ciproxine voor en daarna opnieuw bloedcontrole en daarna naar de uroloog. 3 weken is een lange tijd. Is er eerder uitsluiting van prostaatkanker te bekomen?

  1. Je kan enkel met biopsies aantonen dat er prostaatkanker is. Maar als je een acute prostatitis hebt prik je nu beter niet anders word je soms opnieuw ziek.

   Als het PSA zakt binnen normale grenzen heb je wellicht BPH als oorzaak van de prostatitis en hoef je geen biospies te ondergaan.
   Als het PSA hoog blijft, zijn biopsies aangewezen.

   Je kan aan de huisarts zeggen dat je ongerust bent en vragen dat hij al een afspraak maakt bij de uroloog na de 2de PSA bepaling.

 2. Ik ben (sportief) wielertoerist. Enkele weken werd er bij mij prostatitis vastgesteld. Het is te zeggen: ik wist het al bij de eerste symptomen aangezien ik twee jaar eerder ook al een ontsteking heb gehad. Maar de ontsteking van toen ging gepaard met hevige pijn, rillingen en koorts. Die van nu niet. Eerder brandende prikkelingen in schaamstreek en een wat branderig gevoel bij het plassen, meer niet. Maar er is wel een verschil: de eerste keer voelde ik niets meer na een goede 14d. antibiotica. Nu heb ik al vier weken antobiotica geslikt en de (kleinere) symptomen blijven maar aanwezig. Is dat wel normaal.
  Bijkomend probleem: ik heb een amateuruitstap met de fiets gepland medio augustus. Ik ben me al een speciaal “prostaatzadel” gaan aanschaffen en heb een tweetal weken niet op de fiets gezeten. Maar wil ik er iets van maken, kan ik me nu langer stilzitten niet meer permitteren (ik had een zeer goede conditie voor de infectie). Bovendien heeft de infectie geen weerslag op mijn conditie en algemene gesteldheid (voel me eigenlijk kiplekker, op het branderige gevoel na). Is het héél onwijs te gaan fietsen (uroloog zei dat fietsen op zich kon, maar ik ga uren op de fiets zitten)? Kan het dat zo’n ontsteking meer dan vier weken duurt?

 3. Kan even voedselvergiftiging de oorzaak zijn geweest van een prostaatontsteking? Ik las dat de staphylococcus aureus de belangrijkste bacterie is die beide kwalen veroorzaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.