Prostaat.be

over prostaatkanker, prostatitis en goedaardige vergroting van de prostaat

Preventie van Prostaatkanker

De laatste tijd is er heel wat te doen omtrent preventie van prostaatkanker. Onze tijdsgeest waarin ‘wellness’ een grote rol speelt, vergroot de vraag naar preventie.
Er zijn verschillende factoren die hoogstwaarschijnlijk bijdragen tot preventie van prostaatkanker.

preventie met medicijnen

Finasteride en dutasteride zijn medicijnen die de prostaat doet verkleinen. Ook het PSA-gehalte gaat bij gebruik ervan vaak omlaag. Of het ook de kans op prostaatkanker vermindert durft men nog niet hard stellen maar er zijn aanwijzingen voor. Als je dutasteride of finasteride inneemt zal PSA vaak wat zakken. Als PSA plots sterk omhoog gaat, is het wel aangewezen dat je langsgaat bij de uroloog voor een nazicht voor prostaatkanker.

De levensstijl heeft wellicht een erg belangrijke invloed. Voldoende beweging en vermijden van overgewicht zou beschermen tegen prostaatkanker. U kan zelf eenvoudig starten met schema’s zoals ‘start to run‘ en en dieet.

preventie met voeding ?

Het gebruik van soja en tomaat wordt sterk gepromoot. De phyto-oestrogenen in de soja en het lycopeen in de tomaat kunnen in pilvorm gekocht worden. Er zijn sterke aanwijzingen dat dit prostaatkanker zou tegengaan. Voedingssupplementen met soja en tomaat worden dan ook veel gebruikt. Bekende producten zijn Prevalon-Lyco en Profyt. Recent is er ook Praecell beschikbaar: gefermenteerde soja in pilvorm.

Van bepaalde stoffen die vroeger als beschermend werden beschouwd is het aangetoond dat ze eigenlijk schadelijk zijn in hoge dosis: Vitamine E en Selenium in hoge dosis worden niet meer aangeraden om prostaatkanker te voorkomen.

Er verschijnen ook berichten dat als je medicatie neemt tegen een hoge cholesterol de kans op prostaatkanker afneemt. Een hoge cholesterol is dus niet alleen slecht voor de bloedvaten maar wellicht ook niet goed voor de prostaat.  Hoge cholesterol krijg je door ongezond en te vetrijk te eten. Men heeft gezien dat als je medicatie voor hoge cholesterol er een zekere graad van preventie is tegen prostaatkanker.