Bestraling

Bestraling van prostaatkanker

Bestraling van de prostaat is een behandeling die al jaren bestaat. Prostaatkankercellen zijn erg gevoelig voor het effect van de stralen. Zeker bij traag groeiende prostaatkanker (lage Gleasonscore) is er duidelijk effect op de tumor: deze stopt met groeien. Bij snel groeiende prostaatkanker (hoge gleasongraad) is het effect niet zo goed en zijn de genezingskansen minder. Dit geldt echter ook bij een operatie of inwendige bestraling (brachy)

Vroeger kon men de richting van de straal wel enigszins richten maar er kwam veel straling terecht naast de prostaat terecht met name op de dikke darm en de blaas. Er waren toen vrij veel patiënten met ernstige neveneffecten: te veel straling op de darm geen radio-enteritis met slijmerige diarree en bloedverlies tot gevolg. Soms ook een voortdurende stoelgangsnood. Als de stralen al te zeer op de blaas terecht komen krijgt de patiënt soms radio-cystitis. Als er bijwerkingen optreden zijn deze erg moeilijk te behandelen en jammer genoeg blijven ze meestal levenslang aanwezig.

Gezien de bijwerkingen de levenskwaliteit sterk beïnvloedde is de uitwendige bestraling nooit erg populair geweest bij urologen in hun advies aan de patiënt met prostaatkanker. Het werd aangeraden als een operatie quasi zeker niet genezend zou zijn of bij patiënten bij wie een operatie aan de prostaat technisch niet mogelijk was.

De radiotherapeuten hebben echter de techniek meer en meer verfijnd. De stralen komen nu van verschillende richtingen, de stralen kunnen heel precies gericht worden en soms worden er goudmarkers geïmplanteerd in de prostaat om de stralen nog beter te richten. Dit laat toe de stralen op de prostaat te richten met een minimum aan ‘strooistraling’ . Het richten gebeurt door middel van ingebouwde ct-scanners die in het bestralingstoestel ingebouwd zijn. Zeker bij patiënten die een tumor hebben met een lage Gleasonscore is externe radiotherapie een goede optie.

Meer weten over de praktische uitvoering van bestraling?

voordelen van externe radiotherapie

nadelen van externe radiotherapie

3 thoughts on “Bestraling

 1. Kan u mij zeggen… Ik woon in Genk, of ze daar deze moderne apperatuur waarover u spreekt in het artikel ook hebben en toepassen. Of zijn ze ergens ander beter? Misschien Leuven?

  1. U kan deze vraag het beste voorleggen aan uw behandelende uroloog. Die is het best geplaatst om in te schatten waar u het best terecht kan.

   Bij mijn weten is in Genk geen bestralingsafdeling en moet u dan voor in Limburg te blijven in Hasselt zijn: http://www.loc.be
   Het LOC is een zeer gewaardeerde bestarlignsafdeling

   beste groeten

 2. Ik ben in 2010 mijn prostaat weggenomen er was een weinig kanker waargenomen bij het voordien (schrapen) inwendig van mijn prostaat
  daar ik niet meer kon plassen . Daar er volgens de dokter we er nog vroeg bij waren en er geen uitzaaiingen waren werd de prostaat verwijderd . Mijn PSA waarden bleven maanden laag .
  Maar in de loop van 2012 begon mijn PSA te stijgen naar 0,28 .
  Toen stelde mijn Dokter voor om bestralingen te doen ( 35 ) .
  Dit is gebeurd in Januari – Februari 2013 . Van toen af 17/06/2013 PSA 0,16 , OP 05/11/2013 PSA- 0;39 , OP Februari 2014 PSA- 0,64 . En nu het laatste onderzoek op 09/09/2014 was de PSA 1,6 , dus terug goed gestegen . Nu moet in UZ gent onder een PET – CT nieuw – PET Whole Body Choline RT . Is dit te doen ?
  Tot slot , ik heb nu dikwijls na mijn stoelgang bloed . Hier stel ik verschilende vragen bij . Is dit normaal ? ik denk het niet hé .
  Oprechte groeten Camiel bra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.