Xgeva

Denosumab – Xgeva™

Xgeva™ is de merknaam van een medicijn dat anders werkt dan Zometa™ maar hetzelfde doel heeft. Het behoud van de stevigheid van het bot dat aangetast wordt door één of meerder uitzaaiingen van prostaatkanker. Xgeva™ is sedert 2012 terugbetaald in België.  De molecule die in dit medicijn zit is denosumab, een flesje bevat 120 mg denosumab.

Niet meer in dagziekenhuis

Xgeva™ wordt ingespoten in de huid (subcutaan) van het bovenbeen, de buik of in de bovenarm. Dit is erg makkelijk en kan op de raadpleging gedaan worden. Het is niet nodig om in het dagziekenhuis opgenomen te worden voor een infuus.

Omdat denosumab niet via de nieren het lichaam verlaat is het niet nodig de nierfunctie in het bloed telkenmale te controleren voor inspuiting. Xgeva kan bij de huisarts ingespoten worden: Xgeva Brief voor huisarts.

Xgeva bij botuitzaaiingen

Denosumab is pas terugbetaald als je uitzaaiingen in de botten hebt. Dit kan aangetoond worden met een botscan, een CT-scan of een gewone Rx-foto. Als er geen botuitzaaiingen zijn, kan je in aanmerking komen voor terugbetaling van PROLIA. Prolia is eigenlijk net hetzelfde als Xgeva: het is alle twee denosumab. Prolia bevat echter minder denosumab en moet niet zo vaak ingespoten worden. Het is terugbetaald als je botontkalking hebt en als je hormonale behandeling krijgt voor prostaatkanker. Prolia wordt  preventief gebruikt vòòr er uitzaaiingen zijn. Xgeva wordt preventief gebruikt als er uitzaaiingen. Lees meer over [intlink id=”3373″ type=”page”]Prolia[/intlink]

xgeva-denosumab

xgeva

Extra kalk nodig

Omdat Xgeva™ flink aan de slag gaat met het calcium in het lichaam is er wel kans dat je te weinig kalk in de bloedbaan krijgt na inspuiting. Daarom moet je tegelijkertijd kalk nemen (0.5 gram per dag) en vitamine D (400 IE of internationale eenheden). Een goede keuze is bijvoorbeeld Steovit  ™ forte 1000 /800 1 per dag (goedkoopst in dozen van 84  tabletten). Als je van nature te veel kalk hebt in het bloed (hypercalciëmie) moet je niet zomaar kalk  en vitamine D bijnemen.

Xgeva™ beschermt

Het grote voordeel van dit nieuw medicijn is de nog betere bescherming tegen botbreuken in vergelijking met Zometa™. De gemiddelde tijd tot je problemen krijgt met gebruik van denosumab is enkele maanden langer.

Bijwerkingen? Opgelet voor osteonecrose van de kaak

De kans op het ontwikkelen van afsterven van bot van de kaak of “osteonecrosis of the jaw”  (ONJ)  is niet onbestaand.  Daarom moet je echt wel je tanden laten nakijken als er een probleem mee is vooraleer je start met deze behandeling. Het is ook verstandig tijdens de behandeling  je gebit regelmatig te laten controleren bij je tandarts.  Zeker als je tandarts een behandeling wil doorvoeren zoals een tand trekken moet je uitleggen dat je behandeld wordt met Xgeva. Je kan best deze brief  voor uw tandarts of stomatoloog meenemen.
Al je ONJ krijgt dan stop je best met de Xgeva. Soms lossen de problemen vanzelf weer op.

Xgeva bij de apotheek

Xgeva™ wordt verkocht in doosjes van 4 flesjes. Een flesje per maand is de gebruikelijke dosis. De flesjes moeten in de koelkast bewaard worden. Ze zijn 3 jaar houdbaar. Je beschermt de flesjes ook best tegen licht. Eenmaal uit de koelkast is Xgeva™ nog 30 dagen houdbaar.   XGEVA Formulier terugbetaling  Lees de bijsluiter van Xgeva.