Prostaat.be

over prostaatkanker, prostatitis en goedaardige vergroting van de prostaat

Omgaan met diagnose ‘Prostaatkanker’

Hoe omgaan met jezelf na de diagnose of na de behandeling van prostaattumor ?

Direct na de mededeling dat je behandeld zult moet worden voor een kwaadaardige aandoening van de prostaat, volgt er meestal een uitgebreid onderzoek naar de eventuele uitbreiding of uitzaaiing van het gezwel. Dit wordt regelmatig herhaald na de behandeling. Daardoor krijg je een onaangenaam gevoel, maar een prostaattumor betekent helemaal niet dat je einde nabij is.

Wat kan je tegen deze ideeën doen ?

Vraag zoveel mogelijk informatie over de ziekte en de gevolgen ervan, zodat je beter begrijpt wat er je te wachten staat. Let wel: probeer deze informatie te vinden bij mensen die weten over wat ze spreken: uw Huisarts, uw Specialist. Vaak krijgen mensen ook verkeerde informatie, desinformatie, die vaak nog meer angst opwekt. Deze informatie is vaak ‘van horen zeggen’.

Alhoewel een en ander na de behandeling niet meer hetzelfde zijn als voorheen moet je toch niet van levensstijl veranderen. Ga weer aan het werk, ga terug op reis, zoek een hobby waarbij je weer wat betekent.

Zorg voor lichamelijke inspanning en oefeningen, op die manier raak je die zwarte gedachten kwijt.

Spreek over je problemen met een vriend of familielid, word lid van een zelfhulpgroep.

Blijf met je partner sexueel actief, met stimulatie en strelingen, ook zonder een erectie kun je toch nog orgasmes krijgen.