Prostatitis

Prostatitis

is een verzamelnaam voor een heleboel aandoeningen van de prostaat.

prostatitis
prostatitis

De helft (!) van alle mannen krijgt op een dag met prostatitis te maken. Onder de leeftijd van 50 jaar is het één van de meest voorkomende ziektes. Een prostaatontsteking heeft een erg grote impact op de levenskwaliteit.

Er zijn drie soorten prostatitis

Soms wordt de diagnose prostatitis gebruikt zonder dat er echt bewijzen voor zijn. Zeker bij vage klachten wordt de term al eens misbruikt om te verhullen dat de dokter niet precies weet waar de klachten vandaan komen. De behandeling is dan ook in dergelijke gevallen soms een teleurstelling waardoor de patiënt zijn vertrouwen verliest in de arts, de arts gefrustreerd raakt door het falen van de behandeling en de patiënt–arts relatie verstoord wordt, soms zelf beëindigd wordt.

Sommige patiënten (vooral zij met chronische vormen van prostatitis of prostatodynie) starten dan een zoektocht om een verklaring te vinden voor hun problemen. Deze tocht gaat soms langs verschillende artsen (medical shopping)  of via internet. Op deze site proberen we een zo objectief mogelijk beeld  te geven van de vele gedaantes van prostatitis.

Wereldwijd pleiten urologen ervoor om de veel te algemene term ‘prostatitis’ niet meer te gebruiken maar één van voornoemde subgroepen te gebruiken. Het gebruik van de term ‘prostatitis’ leidt immers tot verwarring.  Ter illustratie: de behandeling van een acute prostatitis bestaat voornamelijk uit hoge dosis antibiotica, de behandeling van prostatodynie bestaat voornamelijk uit een hoge dosis empathie en soms zelfs psychotherapie.

In theorie is de diagnose gebaseerd op de zogenaamde vier glazen proef van Stamey waarbij een prostaatmassage uitgevoerd word. In de praktijk wordt dergelijke massage van de prostaat zelden uitgevoerd omdat het een pijnlijke zaak kan zijn en het een heel ‘gedoe’ is; bovendien zullen de meeste urologen zich niet al te sterk op de resultaten baseren om hun behandeling in te stellen.

6 gedachten over “Prostatitis”

 1. Sins een paar maanden heb ik een prostaatvergroting van normaal 4 is nu 8.
  Nu de laatste 2 weken als ik opgwonden raakt wat sex betreft dan krijg ik een grote neiging om te plassen. Als ik gemeenschap heb dan komt de zaadlozijng binnen 25 sec en ik voel er niets van alleen een ontzetting drang dat ik moet plassen. Wil U mijn een verklaring geven hoe dat komt en wat ik hier mee moet doen.

  Met vriendelijke groeten J.M. van D.

  1. Wellicht heb je verschillende problemen:
   als je PSA zo hoog gaat, van 4 naar 8, moet je laten nakijken of je geen beginnende prostaatkanker hebt. Best langs de uroloog gaan. Omdat je ook plasklachten beschrijft, kan het ook zijn dat je prostaat wat vergroot is, je niet zo goed meer plast, en dat je daar die PSA verhoging van hebt. Er is blijkbaar toch iets veranderd en dan kan je best even alles laten nakijken.

   Het probleem van de vroegtijdige zaadlozing: als je dit al langer hebt kan je best dit gewoon laten behandelen met, schrik niet, antidepressiva. Niet omdat je depressief bent maar omdat de bijwerking ervan van die aard is dat het langer duurt voor je klaarkomt. Sertraline wordt vaak gebruikt in lichte dosis. Maar als de voortijdige zaadlozing nog maar sedert kort is, is dit ook een reden om je te laten onderzoeken bij de uroloog.

   Nu moet je niet direct schrikken, het is geen ‘spoedgeval’ maar ik zou de zaken toch niet op de lange baan schuiven.

 2. psa van 3 naar 7 nu naar 8.Reeds 2x puncties had en alles negatief zelf geen voorlopers in 2012.Gezien systematisch stijging psa moet er toch een reden zijn?

 3. ik moet heel veel plassen alleen wanneer ik wandel niet wanneer ik ga zitten begind het na dat ik juist gedronken heb pijn heb ik niet ook niet bij het plassen wel heb ik eens gehad dat de straal in twee delen kwam maar ik heb ook steeds het gevoel dat ik moet plassen alleen als ik stil zit

 4. Ik laat jaarlijks een prostaat onderzoek uitvoeren sinds 6 jaar. Volgens de uroloog heb ik zware prostatitis maar geen kankervorming. (PSA was 5,14 en is nu reeds 3 jaar 1,10) Telkens ik het onderzoek heb laten uitvoeren (echo) krijg ik enkele dagen een flinke prostaat ontsteking (met alle ‘leuke’ gevolgen zoals impotentie, laag libido,…) die dan met Antibiotica moet behandeld worden . Na enkele dagen medicijnen nemen is alles weer ok. Kan ik me nu best niet meer elk jaar laten onderzoeken en op de PSA af gaan of is er meer aan de hand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.