Prostaat.be

over prostaatkanker, prostatitis en goedaardige vergroting van de prostaat

Nadelen van bestraling bij prostaatkanker

  • Optreden van impotentie: de stalen die bedoeld zijn voor de prostaatkankercellen vallen ook voor een deel op de zenuwen die instaan voor de erectie. De schade valt meestal mee en er treedt dan geen [intlink id=”58″ type=”page”]impotentie [/intlink]op maar dat weet men niet op voorhand. Soms begeeft deze zenuw het toch en is er impotentie. Bij brachy is de kans op impotentie beduidend minder; bij een operatie beduidend hoger.
  • Optreden van radiocystitis: Een deel van de stralen vallen op de blaas. Vooral de bedekkende laag, het urotheel, is erg gevoelig en kan spontaan beginnen bloeden. Er treedt soms ook een forse plasdrang op: urgency. Soms leidt deze drang tot ongewild urineverlies, urge-incontinentie. Jammer genoeg betert dit niet met de tijd en blijft dit probleem jaren bestaan.Met betere richttechnieken treedt radiocystitis minder vaak op
  • Optreden van radiorectitis: Een deel van de stralen komt terecht op het rectum, de endeldarm. Ook hier is de bedekkende laag, hier spreekt men van de mucosa, erg gevoelig voor de stralen met spontane bloedingen tot gevolg. ook is er verhoogde slijmproductie en verhoogde stoelgangsnood. Met betere richttechnieken treedt radiorectitis minder vaak op.
  • Moeilijke ‘salvage’ operatie nadien. Als er ondanks de bestraling toch terug groei optreedt van kankercellen in de prostaat zijn er sommige centra die een radicale prostatectomie aanbevelen. Dit is technisch wel mogelijk maar over de zin bestaat enige discussie. Bij een dergelijke operatie is de kans op optreden van complicaties (veel) groter. Bestraalde weefsels zijn immers niet makkelijk te opereren. De bestraling doet alle weefsels als het ware aan elkaar koeken.
  • Tijdrovend: in vergelijking met bvb brachy is de totale duur van behandeling erg lang. Meestal is dit echter geen probleem maar in sommige situaties is het moeilijk om zes tot twaalf weken dagelijks, of om de twee dagen, naar de bestralingsafdeling te gaan.

[intlink id=”153″ type=”page”]Voordelen[/intlink] van externe bestraling bij prostaatkanker