Middenkwab

nog meer prostaatklachten met een middenkwab

De middenkwab van de prostaat zit tussen de linker en rechter kwab, pal in het midden. Ze zit onderaan de prostaat aan de kant van de blaas. De middenkwab zit dan ook in de weg van de urinestraal.
Een middenkwab groeit langzaam. Als ze erg klein is heb je er dan ook geen last van. Maar als ze groter begint te worden belemmert ze een vlotte uitstroom van de blaas. Ook de linker en de rechter prostaat kwab doen dit. Als je dus een middenkwab hebt heb je nog een derde kwab die de typische prostaatklachten mee gaan helpen verschijnen.

hoe weet je of de prostaat een middenkwab heeft?

Een middenkwab kan je vaststellen met echografie. Het geeft een vrij typisch beeld van een bolvormig gezwel onder in de blaas. Als er ook bloed in het water gevonden wordt, is het raadzaam een cystoscopie uit te voeren. Het is de beste manier om er zeker van te zijn dat de vermeende prostaat middenkwab geen blaaskanker is. Prostaatkanker komt zeer zelden voor in dergelijke middenkwab.

Wat doet zo een middenkwab mis?

Als je plast gaat door de stroom van de urine van de middenkwab naar voor geduwd worden. Net zoals een balletje een afvoerbuis kan verstoppen zal de middenkwab, die meestal mooi rond is, de plasbuis gaan verstoppen. Alle urine moet boven de middenkwab stromen. Niet alle urine raakt langs de middenkwab en zo bouw je een residu op. In de loop der tijd gaat het residu stelselmatig groter worden en uiteindelijk kan je een retentie oplopen. Bijkomend probleem van een middenkwab is het moeilijker uit plassen van bijvoorbeeld een kleine niersteen. Zo kan een gruisje uitgroeien tot een heuse blaassteen.

Hoe behandel je een middenkwab van de prostaat?

De behandeling van de klachten die een middenkwab geven verschillende niet veel van de [intlink id=”20″ type=”page”]klassieke behandeling [/intlink]van goedaardige prostaatvergroting. Omdat zo een middenkwab echt een mechanisch probleem vormt, ben je sneller ‘uitgezongen’ met de klassieke medicatie. Zeker met alfablokkers. Prostaatverkleinende middelen zijn bij een middenkwab zeker het proberen waard: de middenkwab groeit niet meer zo snel aan. Als je alfablokkers en prostaatverkleinende middelen combineert spreekt men van combinatietherapie. Jammer maar helaas moet soms toch een operatie gebeuren.

Bij een grote prostaat met een flinke middenkwab heb je vaak ook blaassteen en dan verkiest de uroloog vaak een open ingreep. Zo kan je in één keer de steen wegnemen en de prostaat langs binnen uit uithollen: open prostatectomie volgens Millin.