Prostaat.be

over prostaatkanker, prostatitis en goedaardige vergroting van de prostaat

voelen aan de prostaat: PPA (palpatio per anum) of rectaal toucher

T 0 of T1c prostaatkanker

prostaat voelt normaal aan: BPH of toch T1 prostaatkanker?

De dokter kan door aan de prostaat te voelen te weten komen wat er aan scheelt. Het is niet het meest betrouwbare onderzoek. Enkel uitgevoerd door een ervaren arts kan je iets echt zinnig zeggen over de prostaat. De dokter kan voelen:

  • hoe groot de prostaat is
  • of het oppervlak onregelmatig is
  • of het voelen aan de prostaat pijnlijk is of niet.
  • of er aan het darmoppervlak wat scheelt: soms kun je een rectumtumor voelen.

Zo kan je weten of er prostaatvergroting, prostaatkanker of acute prostatitis is. Maar bij het voelen aan de prostaat voel je enkel maar een beperkt deel van de prostaat. De achterkant met name. Het voelen aan de prostaat gebeurt door de wijsvinger in de anus te duwen. De arts gebruikt een handschoen om zich niet te bevuilen. Er is ook glijmiddel nodig omdat het voelen anders pijn doet. Soms heeft een patiënt een anaal probleem waardoor de aarsopening niet meer soepel is. Als het te pijnlijk is kan het rectaal toucher desnoods onder narcose uitgevoerd. Het is immers niet te bedoeling dat het onderzoek pijnlijk is.

Bij prostaatvergroting

Links op de prostaat is een vergroting voelbaar ter grootte van 1 cm.: T2 prostaatkanker

voelt de arts een regelmatig oppervlak. Een uroloog kan inschatten hoe groot de prostaat is. Dit wordt uitgedrukt in gram. Als het van groot belang is om te weten hoe groot de prostaat is wordt er ook een echografie van de prostaat gedaan. Bij brachytherapie of een operatie voor BPH is het van belang het volume van de prostaat te kennen.

Bij prostaatkanker

is het soms zo dat je een normaal oppervlak van de prostaat hebt.  In dat geval spreekt men van een T1  prostaatkanker. Dit voelt aan zoals een normale prostaat.

Als de tumor echter groter wordt kan je op het oppervalk wel een verharding voelen. Als die niet uitpuilt buiten het prostaatkapsel spreekt men van een T2 prostaatkanker.

Soms is de verharding groter en puilt ze uit ten opzichte van het oppervlak van de prostaat. Dit kan wijzen op een T3 prostaatkanker.

Soms voelt de prostaat over het hele oppervlak of over een zeer groot deel van de prostaat hard en onregelmatig. In dat geval toont verder onderzoek meestal aan dat het om een T4 prostaatkanker gaat. Vaak zijn er dan ook al uitzaaiingen in de klieren of in het bot.

Bij een T3 prostaatkanker is er een uitpuiling tot buiten het prostaatoppervlak

Bij een T3 prostaatkanker is er een uitpuiling tot buiten het prostaatoppervlak

  Prostatitis

Bij een acute prostatitis is de prostaat meestal erg pijnlijk bij aanraken. Als je quasi zeker bent dat het om acute prostatitis gaat, is het zelfs afgeraden om een rectaal toucher uit te voeren omdat dit , in theorie, kan leiden tot een koortsopstoot. Je zou dan immers een deel bacteriën de bloedbaan in kunnen duwen. Bij acute prostatitis voelt de prostaat meestal ook warmer aan omdat de patiënt meestal hoge koorts heeft.

uitgebreide prostaatkanker

de prostaat is links over een groot oppervlak hard en onregelmatig. Vaak wijst dit op een T4 prostaatkanker met uitzaaiingen