Abiraterone: wonderpil tegen prostaatkanker?

In Juli 2008 verscheen er verschillende artikels in de Vlaamse media over een wonderpil tegen prostaatkanker. Ze zou 100 procent succesvol zijn en bejubeld worden wereldwijd. Ze zou ongetwijfeld de standaardbehandeling worden voor prostaatkanker in quasi elk stadium???

Het lijkt wel alsof elke andere hedendaagse behandeling overbodig is. Bij ongeveer elke patiënt die een behandeling voor prostaatkanker onderging, ondergaat of nog moet ondergaan zal bij het lezen van dergelijk artikel een onbehaaglijk gevoel opkomen. Waarom krijg ik die wonderpil niet?

Welnu deze medicatie wordt heden ten dage klinisch getest in slechts enkele centra in London  de USA. De tests gebeuren bovendien enkel bij patiënten die niet meer reageren op hormonale behandeling en niet meer reageren op taxaan gebaseerde behandelingen. Met andere woorden aan patiënten die niet meer potentieel te genezen zijn met bvb een operatie of een bestraling, en we herhalen, die niet meer reageren op hormonale behandeling noch reageren op taxanen. Het zijn vrijwel altijd patiënten met uitzaaiingen.

Of deze medicatie een definitieve plaats krijgt in het spectrum van behandelingen en of deze medicatie ooit terugbetaald zal worden zal afhangen van de resultaten van deze studies met abiraterone die nog lopende zijn en veelbelovend zijn. Voorlopig is de beschrijving ‘wonderpil’ echter nog ‘voorbarig’. Uw uroloog of huisarts kan een patiënt met prostaatkanker als geen ander informeren over wat op welk moment de beste behandeling is.

Het voorstellen van een studiemedicijn als ‘wonderpil’ moet dan ook met een korreltje zout genomen worden.

aanvuling 1-8-2012: abiraterone is terugbetaald in België onder strikte voorwaarden.