Ministerie raadt PSA testen voor screening naar prostaatkanker nochtans af

 

president obama psa

president obama psa

Vandaag de dag worden er met de regelmaat van de klok berichten de wereld ingestuurd dat bepalen van PSA niet zinvol  is. PSA kan worden gebruikt om prostaatkanker op te sporen. Hiervoor wordt het dan ook sedert jaar en dag gebruikt. Er worden dan ook veel mannen behandeld voor prostaatkanker die hoegenaamd nergens last van hebben. Dit kost veel geld, geeft behoorlijke neveneffecten aan die mannen maar de onderliggende gedachte is dat je toch maar mooi van je prostaatkanker bent verlost.

Maar sommige wetenschappers hebben bekeken of dit welzinvol is. Nu blijkt dus dat door mannen te behandelen voor prostaatkanker waar ze geen last van hebben er bepaalde gevolgen zijn: het kost geld en sommige mannen ondervinden behoorlijke neveneffecten. En een groot deel van deze mannen sterven niet door prostaatkanker. En dus is het niet zinvol zo verder te gaan.

 Want als je nu helemaal niets zou doen en dus geen PSA bepaalt ter screening valt de ‘schade’ blijkbaar goed mee. Er zullen niet zo veel mannen sterven van prostaatkanker, de kostelijke behandelingen moeten niet meer betaald door de ziekteverzekering en al die bijwerkingen zijn ook niet aan de orde van de dag kortom PSA en prostaatkanker mogen de agenda. En je moet er helemaal niets voor doen. Je moet PSA gewoon niet meer bepalen dan hoef je zelfs niet eens de andere kant uit te kijken. En de maatschappij vaart er wel bij. Dus wie laat er nu nog PSA testen om te kijken of je beginnende prostaatkanker hebt? Dan moet je toch wel zeer slecht ingelicht zijn.

Dokters van Obama slecht ingelicht?

 Welnu: President Obama haaft blijkbaar zijn PSA laten bepalen. Zonder dat hij ergens last van heeft. Zijn ministerie heeft recent nog een mededeling gedaan dat het schadelijk is al getest van PSA zonder reden. Toch vreemd. Zou hij slecht ingelichte dokters hebben? Zouden die niets gehoord hebben van al die heisa over PSA?

 Of zou het kunnen dat er maar één President  Obama is en dat men dan toch maar even een uitzondering maakt voor een niet te vervangen persoon?

PSA enkel voor onvervangbare personen?

 In elk geval zal de maatschappij u dankbaar zijn als u zich niet zo onvervangbaar voelt en u uw PSA niet laat testen.  Niet alleen de instanties die de gezondheidszorgen financieren zullen u dankbaar zijn ook de pensioenfondsen zullen u dankbaar zijn. En misschien krijgt u nog een medaille voor moed en zelfopoffering er bovenop.

Blijkbaar zijn de patiëntengroeperingen toch niet zo tegen de PSA test.